KORUPTIVEN

Thaler priznal, opravičil se ni

Objavljeno 12. februar 2014 08.05 | Posodobljeno 12. februar 2014 08.05 | Piše: Boštjan Celec

Zoran Thaler uradno eden najbolj pokvarjenih politikov.

Tako je odkorakal s položaja evroposlanca in najverjetneje za vse večne čase tudi iz politike. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Tri leta minevajo, odkar je nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Zoran Thaler postal politično mrtva riba, včeraj pa se je s priznanjem krivde uvrstil tudi na seznam – najverjetneje ne tako kratek – najbolj pokvarjenih in podkupljivih slovenskih politikov. Le sam namreč verjame pravljici, da je dobro vedel, kaj se v resnici dogaja, in da se je v umazano igro spustil le zato, ker je hotel ugotoviti, kdo stoji za tem komplotom.

Še v Istranovo naj bi vlagali

Menda je bil prepričan, da gre za zaroto iz Makedonije, kjer so ga le nekaj mesecev prej že poskušali kompromitirati z očitki, da je dobil denar s svetovanjem nekdanjemu makedonskemu predsedniku Branku Crvenkovskemu. »Bil sem obseden z željo, da bi razkril, kdo je v ozadju poskusov moje diskreditacije,« je bila ena od njegovih prvih izjav, ko so novinarji otoškega tednika Sunday Times objavili zgodbo o tem, kako zlahka so evroposlanca iz Slovenije v akciji Gotovina za dopolnila zvabili na svoje limanice ter ugotovili, da bi ta bil za piškavih 100.000 evrov očitno pripravljen storiti vse.

Toda urednik Sunday Timesa, Jonathan Calvert, se je Thalerjevim izgovarjanjem le nasmihal. »S tem je prišel na dan šele po tem, ko smo mu povedali, da prihajamo iz Sunday Timesa. Njegovo opravičilo, da je samo vohunil, torej ni preveč kredibilno.« Thaler je pač postal eden od peščice evroposlancev, ki so se ujeli v mreže novinarjev, ti so se z njimi dobivali po raznih bruseljskih barih in restavracijah. Politiki so bili prepričani, da nasproti njih sedi lobist, ki jih v imenu neke ruske investicijske družbe nagovarja k vlaganju dopolnil na predloge zakonov, v zameno pa ponuja mastne denarne nagrade.

Kot je poročal Sunday Times, se je Thaler 2. februarja 2011 v hotelu Conrad dobil z lobistom in njegovim ruskim klientom. Kajpak se mu ni niti sanjalo, da gre v resnici za novinarje. Med pogovorom so ga posneli, ko obljublja, da bo prav rad postal svetovalec lobistov v parlamentu, skrbel za interes klienta in spreminjal zakonodajo. V zameno pa bo na leto dobil 100.000 evrov, bojda pa so se pogovarjali tudi o velikodušnih vlaganjih v njegovo Istranovo, gostilno s toskanskim pridihom v istrski vasici Padna. Še isti večer je dobil prvo nalogo; predložiti mora dopolnilo k direktivi o odškodninskih shemah za vlagatelje, da bo čim bolj pogodu ruskemu klientu. Naslednjega dne so mu poslali besedilo dopolnila, 7. februarja pa dočakali njegov odgovor, da je vse skupaj že poslal v postopek. Znova so se sestali in pohvalili so ga za opravljeno delo, češ da je klient z njim resnično zadovoljen. Ko pa so ga nekega dne postavili pred dejstvo in mu pokazali, kaj bodo o njem objavili v časniku, se je Thaler poskušal znajti in začel je razlagati, da je ves čas vedel, da gre za štos, v igro pa je privolil, ker je sumil na zaroto Cie ali MI6, pozneje pa je torej začel vpletati še Makedonce.

Priznal bi le formalno

Preiskovali so ga protikorupcijska komisija, NPU in tožilci, včeraj pa je zanj na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča napočil sodni dan, čeprav se je že nekaj dni prej razvedelo, da bo v zameno za milo kazen priznal svoj greh. Šokiral je z novo izjavo, ki jo lahko razumemo le tako, da se še vedno ne počuti krivega, priznava pa le zato, ker bi se rad čim prej rešil te zadeve. »V resničnostni šov Sunday Timesa sem bil potisnjen neprostovoljno. Zdaj iz njega s tem sporazumom prostovoljno izstopam.« Tožilci so obtožbo vložili 17. januarja, skupaj z njo pa je na sodišče odromal tudi sporazum o priznanju krivde, ki so ga podpisali z obtožencem. »S tožilstvom sem res sklenil sporazum, iz katerega izhaja, da krivdo formalno priznavam,« je Thaler dejal pred sodnico Ireno Škulj Gradišar na predobravnavnem naroku, specializirano tožilko Blanko Žgajnar pa je kar vrglo s klopi: »Nič ne bomo tukaj o tem, ali je nekaj formalno ali neformalno! Naj pove, ali priznava krivdo po obtožbi.«

»Priznavam,« je potiho izjavil obtoženec, potem pa je tožilka povzela, kakšen je dogovor o kazni zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine: dve leti in pol tako imenovanega vikend zapora, 35.000 evrov denarne kazni, 15.000 evrov je že nakazal tudi otroški kirurgiji ljubljanskega kliničnega centra, poleg tega pa pet let po pravnomočnosti sodbe ne bo smel opravljati funkcij v državnih organih ali biti kakršen koli javni funkcionar. Sodnica je tako tudi razsodila, le denarno kazen je znižala na 32.500 evrov, saj se je Zoran Thaler pred njo postavil kot kak revež, ki ima v svojem podjetju Mednarodni consulting le 642 evrov plače. Ne glede na priznanje krivde pa torej še naprej vztraja, da je bil žrtev »inscenirane medijske provokacije« in niti na misel mu ne pade, da bi se opravičil, ker se je tam gori v Bruslju tako osramotil. In ne le sebe, pač pa tudi svoje volivce.

Deli s prijatelji