OSKRBA Z VODO

Težave z vodo na območju Jesenic in Kranjske Gore

Objavljeno 28. februar 2012 21.14 | Posodobljeno 28. februar 2012 21.16 | Piše: Ma. F., STA

Potrebne bodo investicije za zmanjšanje vodnih izgub in v nove vodne vire.

Počila je glavna vodovodna cev, prebivalci pa so ostali brez pitne vode (fotografija je simbolična).

JESENICE, KRANJSKA GORA – Potem ko so se sredi meseca zaradi suše pojavile motnje v oskrbi s pitno vodo v občinah Jesenice in Žirovnica, se je zadnji teden stanje zaradi zmanjšane porabe podjetja Acroni izboljšalo. Še vedno pa je izdatnost vodnih virov majhna in bodo potrebne investicije v zmanjšanje vodnih izgub in v nove vodne vire, da bi se v prihodnje izognili težavam.

Zmanjkovalo vode

Prejšnji teden so bile predvsem na območju Jesenic vsakodnevne motnje pri oskrbi s pitno vodo. Prebivalci više ležečih območij so ob popoldnevih ostali brez vode, v večernih urah pa je vode zmanjkovalo tudi v občini Žirovnica.

Ob ukrepih varčevanja z vodo je komunalno podjetje Jeko-In opozorilo, da bo moralo zmanjšati dotok vode tudi jeklarni Acroni. V Acroniju jim je uspelo najti notranje rezerve in zmanjšati porabo pitne vode v tehnološke namene tako, da od četrtka dalje v nobeni od obeh občin ni več motenj v oskrbi z vodo, je pojasnil vodja sektorja oskrbe s pitno vodo v jeseniškem in žirovniškem komunalnem podjetju Jeko-In Andrej Kecman.

Težave tudi na območju Kranjske Gore

Ob tem pa je opozoril, da težave še niso minile. »Po izdatnosti vodnih virov smo še vedno na spodnjem minimumu, in če se bo tako sušno obdobje nadaljevalo, bi lahko sredi ali konec marca znova začelo prihajati do motenj v oskrbi,« je pojasnil in dodal, da še vedno beležijo upad izdatnosti vodnih virov Završnica in Peričnik ter da so v sistem vključeni že vsi rezervni viri.

Precejšen upad v izdatnosti vodnih virov se je v preteklih tednih pokazal tudi na območju občine Kranjska Gora, kjer potrošniki tega za zdaj še ne občutijo. Konec januarja in v začetku februarja so zaradi nizkih temperatur in zime brez snega imeli težave z zmrzaljo hišnih priključkov. Še vedno je brez vode okrog 20 hiš, ki naj bi vodo ponovno dobile v sedmih do desetih dneh, pojasnjujejo na Komunali Kranjska Gora.

Deli s prijatelji