ZMEDA MED POTNIKI

Težave Adrijinega letala, vrniti so se morali na letališče

Objavljeno 09. julij 2014 14.07 | Posodobljeno 09. julij 2014 15.08 | Piše: P. J.

Med potniki je zavladala zmeda, potem ko je letalo vzletelo in se nato kmalu vrnilo na letališče.

Kaos na letališču (fotografija je simbolična).

BRNIK – Vkrcavanje, vzlet in nato vrnitev. Vam je znano? V torek je na brniškem letališču zavladala zmeda, ko so se z letalom, ki je že vzletelo, potniki vrnili na letališče.

»Prišlo je do trka ptic z letalom Adrie Airways, namenjenim na Dunaj. Letalo se je v skladu s predpisanimi postopki po vzletu vrnilo na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana in varno pristalo ter kasneje nadaljevalo let na isti destinaciji,« so sporočili z ljubljanskega letališča.

Število trkov je upadlo

Na ljubljanskem letališču še poudarjajo, da ptice pomenijo potencialno nevarnost za letalski promet. Aerodrom Ljubljana obvladuje nevarnost ptic z izvajanjem različnih ukrepov, kot so preventivni pregledi manevrskih površin in pregon ptic. Dodajajo še, da za zmanjševanje prisotnosti ptic na letališču delajo po smernicah iz že dve leti trajajoče ekološke študije, »ki daje odgovore na to, kako zatirati glodavce in kako zmanjšati prisotnost ptic. Poslanstvo ekološke študije je v krepitvi razumevanja vpetosti letališča v ekosistem in s trajnostnim upravljanjem narave dolgoročno zagotavljati varen letalski promet.«

Pojasnili so še, da se je število trkov letal s pticami na ljubljanskem letališču močno zmanjšalo. V letu 2013 jih je bilo 67, letos pa »le« 13. Dodali so še, da večina trkov nima resnejših posledic, najpogostejša posledica trka pa je odpoved leta.

»Letalo CRJ 900, ki je bilo danes razporejeno na let JP284 Ljubljana–Dunaj, je pri vzletu nepričakovano trčilo s pticama. Posadka letala se je skladno z visokimi standardi varnosti odločila za vrnitev na ljubljansko letališče in o tem obvestila kontrolorja letenja. Po pristanku je tehnično osebje letalo pregledalo in ni našlo poškodb. Letalo je bilo vrnjeno v operacijo,« so še sporočili iz Adrie.


Odpustek Bruslja Adrii Airways

Evropska komisija je danes v Bruslju sprejela pozitivno odločitev o državnih ukrepih v podporo slovenskemu letalskemu prevozniku Adrii Airways. Presodila je, da štiri dokapitalizacije med letoma 2007 in 2011 bodisi ne pomenijo državnih pomoči bodisi gre za dovoljeno državno pomoč.

Evropska komisija je preiskavo državne pomoči za Adrio Airways začela novembra 2012 zaradi dvomov o skladnosti državnih ukrepov, vključno s štirimi dokapitalizacijami v letih 2007, 2009, 2010 in 2011, z evropskimi pravili. Zdaj je presodila v korist slovenskega prevoznika, saj je ugotovila, da bo načrt prestrukturiranja Adrii Airways omogočil dolgoročno rentabilnost, pri tem pa ne bo neupravičenega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu EU.

Poleg tega se je z ukinitvijo rednih letov, prepustitvijo t. i. slotov za vzletanje in pristajanje ter krčenjem flote zmanjšala Adrijina zmogljivost, kar bo omejilo izkrivljanje konkurence, ki ga povzroča pomoč. Adria bo hkrati prodala nekaj premoženja, da bi prevzela del stroškov prestrukturiranja.

Pomoč je zato po oceni komisije skladna s pogoji iz smernic, saj vključuje načrt prestrukturiranja, ki bi moral družbi omogočiti ponovno rentabilnost. »Predvideni so primerni ukrepi za izravnavo izkrivljanj konkurence, ki jih je povzročila pomoč, poleg tega pa družba ustrezno prispeva k stroškom prestrukturiranja. Pretvorba posojil v lastniški delež, ki so jo izvedle banke leta 2011, je znak, da trgi zaupajo v ponovno rentabilnost Adrie Airways,« so zapisali.

Poleg štirih dokapitalizacij je komisija pregledala tudi odkup takratne Adrijine hčerinske družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, pri katerem po njeni oceni ne gre za državno pomoč. (STA, T. L.)
 

 

Deli s prijatelji