ZPS OPOZARJA

Testiranje pokazalo nepravilnosti: ali kokakola vsebuje alkohol?

Objavljeno 18. junij 2016 10.45 | Posodobljeno 18. junij 2016 10.45 | Piše: T. Pa.

Samo štiri od 30 pijač so dobile oceno ‘dobro‘.

LJUBLJANA – Raziskovalci potrošniške organizacije Stiftung Warentest so se lotili 30 gaziranih pijač tipa 'kola', da bi preverili, ali vsebujejo potencialno nevarne snovi. Med njimi so pod drobnogled postavili pijače Coca-Cola, Coca-Cola Light, Pepsi Cola in številne druge blagovne ter trgovske znamke, rezultati pa so bili presenetljivi. V okviru testiranja so namreč ugotovili vrsto nepravilnosti, tudi to, da petina pijač vsebuje preveč fosforne kisline, klorata, 4-metilmidazola in celo alkohola. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pravijo, da so na testu nemških kolegov bile zajete kole tako trgovskih kot tudi priznanih blagovnih znamk, nekatere od njih pa verjetno lahko najdemo tudi pri nas. 

Alkohol v brezalkoholni pijači

Kljub temu da je alkohol neizogibna sestavina teh pijač, ga ne sme biti več kot dva (2) grama na liter. Večina vzorcev je vsebovala do dva grama, eden izmed testiranih vzorcev pa kar tri (3) grame. Vsebnost alkohola je del značilnosti teh izdelkov, čeprav alkohol ni dodan. Tudi zato je priporočilo ZPS, da pijače kola niso za otroke, drugi pa naj jih pijejo zmerno in ne več kot 250 ml na dan oziroma le občasno, kar je še boljše.

Tudi fosforna kislina je značilna za kole, a je ne sme biti več kot 700 mg na liter, saj skupaj s sladkorjem vpliva na zobno sklenino in zdravje zob, bolniki z ledvičnimi boleznimi pa sploh ne smejo uživati živil s fosforno kislino. Kar nekaj vzorcev je imelo te kisline malenkost preveč. 

Ali vaši otroci pijejo kokakolo?

Na spletni strani Coca-Cole so sicer objavili obvestilo, da njihova pijača ne vsebuje alkohola. »Pri izdelavi ne dodajamo alkohola in sestavine ne fermentirajo. Sestavine in proces izdelave so strogo določene od vlade in zdravstvenih organizacij v več kot 200 državah, ki kokakolo opredeljujejo kot brezalkoholno pijačo.« Pri ZPS pa starše spominjajo, da 'kole' niso primerne za otroke do 16 let tudi zaradi kofeina.

Verjetno rakotvorno

Čeprav je barvilo karamel običajno barvilo za kole, ni tako nedolžno. Pri proizvodnji tega barvila se namreč tvori malo 4-metilmidazola, ki je po svetovni klasifikaciji verjetno rakotvorna snov. V EU sicer še niso določili varnega dnevnega vnosa za 4-metilmidazola, v Kaliforniji pa že postavili mejo pri 29 mikrogramih na dan za povprečnega človeka. Pol litra kole, ki vsebuje takšno barvilo, pa je že na zgornji meji dovoljenega vnosa, so izračunali pri Stiftung Warentestu. Od pregledanih vzorcev jih je kar 27 od 30 vsebovalo te mejne vrednosti.

Deli s prijatelji