ODŠKODNINA

Tesla bo Slovencu izplačala pol milijona

Objavljeno 11. avgust 2016 14.11 | Posodobljeno 12. avgust 2016 14.12 | Piše: U. S.

Tovarna Tesla dosegla poravnavo s poškodovanim Slovencem.

Velenjčan Gregor Lešnik se je pri padcu močno poškodoval. Foto Osebni arhiv

LOS ANGELES – Slovenec, ki se je huje poškodoval v lanski delovni nesreči v tovarni Tesla, je dosegel poravnavo v tožbi, ki jo je vložil proti izdelovalcu električnih vozil.

Gregor Lešnik je bil med 140 delavci, ki jih je najel pogodbenik in poslal v ZDA; delal je na gradbišču visokotehnološke lakirnice Tesla Motors v Fremontu na severu Kalifornije, 16. maja pa se je ponesrečil. Stopil je na nezavarovano ploščo, padel devet metrov globoko in zadel v železne tramove, od tam ga je odbilo na tla. Zlomil si je rebra, noge, strgal kolenske vezi ter utrpel pretres možganov, operacija je trajala šest ur. Zaradi prenizkega plačila za opravljeno delo, neurejenih delovnih razmer in ustrahovanja slovenskega delodajalca po poškodbi je 42-letnik, ki je v ZDA delal tri mesece, proti podjetju Tesla, nemškemu podjetju Eisenmann, ki ga je pri gradnji lakirnice najelo omenjeno podjetje, in ISM Vuzem (podizvajalca nemškega podjetja) vložil odškodninsko tožbo. Zmagal je in dodelili so mu 550.000 dolarjev odškodnine.

Lešnik je po poškodbi dva meseca preživel na zdravljenju in rehabilitaciji, v domovino se je vrnil lanskega novembra in končno videl zdaj že leto dni staro hčerko in 13-letnega sina. O nesreči in vsem, kar doživljajo najeti (tuji) delavci, so se razpisali ameriški mediji. Sodni dokumenti razkrivajo, da je najmanj 140 tujih delavcev dobivalo le pet dolarjev na uro namesto obljubljenih 52, delavnik ni trajal osem ur, ampak kar deset, smo že poročali v Slovenskih novicah, delali so šest dni na teden, včasih tudi vseh sedem. Delavci so živeli v dvo- in trisobnih stanovanjih blizu tovarne, v enem je bilo po šest mož, v službo so jih vozili kombiji podjetja, prav tako v trgovino, poročajo ameriški mediji. 

Deli s prijatelji