VISOKA OBLETNICA

Tešanovski prostovoljci gasijo že več kot 120 let

Objavljeno 14. julij 2016 15.48 | Posodobljeno 14. julij 2016 15.48 | Piše: Oste Bakal

Nekateri člani oblačijo gasilsko uniformo že več kot 70 let.

Dekleta stopajo spredaj. Foto Oste Bakal

TEŠANOVCI – V Tešanovcih, značilni obcestni panonski vasi v občini Moravske Toplice, je praznovanje enega izmed najstarejših gasilskih društev v Sloveniji izzvenelo nadvse veličastno. Začelo se je s položitvijo venca v spomin na vse preminule gasilce. Častni predsednik GZS Ernest Eöry, častni poveljnik gasilske regije Pomurje Franček Gomboc in predsednik domačega PGD Geza Grabar so jim odkrili spominsko ploščo.

Na slavnostni seji so podelili značke društvenih priznanj za dolgoletno in operativno delo gasilcem, občanom, sponzorjem in donatorjem. Domače društvo je šestim veteranom izročilo listine o častnem članstvu: Gezi Kučanu za 71, Gezi Rituperju in Gezi Grabarju starejšemu za 66, Štefanu Kuharju za 60 ter Francu Pozveku in Martinu Sobočanu za 45 gasilskih let.

Parada, razstava, priznanja

Velika gasilska parada s Pihalnim orkestrom Murske Sobote na čelu in več kot 120 korakajočimi gasilci je naznanjala osrednjo slovesnost. Na čelu kolone vozil je šla štirikolesna ročna brizgalna domačega društva iz leta 1884, ki jo je vlekel konj domačina Branka Cipota. Kolono ducata vozil je sklenila najnovejša pridobitev murskosoboških gasilcev, 42-metrska hidravlična avtolestev s platformo in pregibnim letvenikom.

Z udeležbo na osrednji proslavi v šotoru za vaško-gasilskim domom so krajani potrdili, da dihajo z domačimi gasilci. Osrednja govornika sta bila ministrica za obrambo Andreja Katič in namestnik predsednika GZS mag. Janko Cerkvenik. Oba sta pohvalila tešanovske gasilce, ob tem je Katičeva požela aplavz, ko je gasilski postroj s pripeke umaknila v šotor. Cerkvenik je društvu predal srebrno odlikovanje GZS, ob tem pa še podelil odlikovanje GZS II. stopnje Jožetu Gutmanu in Francu Vitezu, I. stopnje pa Francu Küčanu in Štefanu Kuharju. Plamenico GZS III. stopnje je prejel Matjaž Trajber, II. stopnje pa Robert Casar in Štefan Turner. Društvo je prejelo tudi zlati znak civilne zaščite. Med številnimi prijatelji so društvu čestitali tudi gasilci PGD Zgornji Brnik in PGD Višnja Gora, s katerima Tešanovčani sodelujejo že vrsto let. Višnjani so ob tej priložnosti odlikovali zdajšnjega predsednika Grabarja, poveljnika Antona Ošlaja in nekdanjega predsednika Küčana z zlatim znakom GZ Ivančna Gorica. Sledil je prisrčen kulturni program domače gasilske mladine in folkloristov. Ob jubileju so na 242 straneh izdali tudi zbornik, njihov že četrti, medtem ko je Jožef Cigan pripravil bogato priložnostno razstavo. V zajetem obdobju so tešanovski gasilci posredovali 90-krat v domačem kraju in čez nekaj stokrat v soseščini. V enajstih letih pod zdajšnjim vodstvom so zamenjali avtocisterno, trikrat razvili društveni prapor, zamenjali garažna vrata, električno sireno z daljinsko vodeno elektroniko, uredili orodišče ter kupili novo vozilo za prevoz moštva s priklopnikom za opremo. V društvu premorejo štiri tekmovalne enote, od letos tudi novo žensko, skupno pa šteje 110 članic in članov.

Prehojena pot

Pred 120 leti, natančneje 6. marca 1896, je 23 napredno mislečih vaščanov ustanovilo Požarno društvo Tešanovci. Dosegli so marsikateri zavidanja vreden uspeh. Z nakupom večje ročne dvokolesne brizgalne leta 1905 so zamenjali starejšo, ki jo je vas pridobila že leta 1884, torej še pred uradnim začetkom gasilstva. Ponosni nanjo jo hranijo še zdaj. Prvi društveni prapor jim je ob 40-letnici daroval v Tešanovcih rojeni prvi prekmurski industrialec Josip Benko. V znak spoštovanja mu je občina v spodnjem delu vasi uredila spominski park z doprsnim kipom. Med drugo svetovno vojno je bilo delovanje gasilcev moteno, saj je bilo veliko članov mobiliziranih v različne vojske.

Prva ženska desetina se je predstavila od 50-letnici društva leta 1946. V začetku 60. let so dokončali vaško-gasilski dom, kmalu zatem pa kupili električno sireno in prvo motorno brizgalno znamke Magirus. Leta 1966 so v domu dogradili tudi orodišče. Drugi društveni prapor so razvili leta 1968, leto prej pa je bila kupljena motorna brizgalna znamke Rosenbauer, ki brezhibno deluje še danes. Prvo gasilsko vozilo so v garažo zapeljali leta 1983; junija 1991, devet dni pred osamosvojitvijo Slovenije, je bila predana v uporabo še avtocisterna. Velik organizacijski in tehnični napredek je društvo doživelo v času predsedovanja Franca Küčana (1980–2002), saj je tedaj kupilo svoje sploh prvo gasilsko vozilo, zatem pa še dve. Okrepilo se je tudi operativno in tekmovalno. Sredi 90. let je imelo kar šest tekmovalnih enot; enoti pionirjev (1987) in članic (1996) pa sta se udeležili tudi državnih tekmovanj. Do praznovanja 110-letnice so vse sile in sredstva usmerili v posodobitev vaško-gasilskega doma. Veliko pozornost namenjajo izobraževanju. Tako rekoč pa ni leta, ko se ne bi pohvalili s katero novo pridobitvijo. 

Deli s prijatelji