POROŠTVO?

TEŠ 6 prinesel slovenskim podjetjem okoli 180 milijonov evrov

Objavljeno 28. junij 2012 11.50 | Posodobljeno 28. junij 2012 15.44 | Piše: S. U.

Odbor državnega zbora za finance nadaljuje razpravo o državnem poroštvu za TEŠ 6.

LJUBLJANA – Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko nadaljuje razpravo o državnem poroštvu za TEŠ 6, potem ko jo je prejšnji četrtek po skoraj petih urah prekinil. Takrat je odbor ocenil, da ni dobil zagotovila o končni ceni projekta. Prvi mož TEŠ Simon Tot zagotavlja, da je 1,3 milijarde evrov zgornja meja, če bo poroštvo pravočasno podeljeno.

Odbor pa je razpravo znova prekinil. Potem ko so predstavniki Alstoma za zaprtimi vrati odgovarjali na vprašanja poslancev, se je odbor odločil sejo prekiniti. Nadaljeval jo bo, ko bo dobil še dodatna pojasnila Termoelektrarne Šoštanj o končni ceni projekta, poroča STA.

Pozitivna odločitev odbora o poroštvu je pogoj, da bodo predlog zakona o poroštvu lahko obravnavali na seji državnega zbora. TEŠ potrebuje 440 milijonov evrov posojila. Seje se udeležujejo tudi trije predstavniki Alstoma, sicer glavnega dobavitelja opreme za TEŠ 6.

Milijonski stroški ob ustavitvi projekta

»Če se projekt ustavi, vsi scenariji povzročijo bistveno višje stroške. 60-dnevni suspenz pogodbe bi pomenil okoli 50 milijonov evrov stroškov. Posledica je lahko dokapitalizacija HSE in TEŠ ter zapiranje Premogovnika Velenje,« je povedal direktor HSE Matjaž Janežič.

Vlada ima največ pomislekov o ceni montažnih del. Simon Tot je pojasnil, da gre za montažo tehnološke opreme. Po njegovih besedah so slovenska podjetja doslej s TEŠ zaslužila že okoli 180 milijonov evrov, želja pa je, da se jih vključi čim več. Pri tem naj bi angažirali okoli 25 slovenskih podjetji za sodelovanje. »Od delavcev na gradbišču bi lahko bilo 30 odstotkov slovenskih,« še ocenjuje.

Za Mišiča dinozavri živijo

Poslanec Jožef Jerovšek iz SDS meni, da bi bila lahko slovenska podjetja v večji meri vključena pri montaži. Meni, da so bile pri projektu storjene napake, a vseeno ni nasprotnik projekta. Gašpar Gašpar Mišič iz Pozitivne Slovenije pa v projektu vidi tudi zametke evolucije: »Tukaj se bo pokazalo, da Darwinova teorija ne drži. Ker se mi zdi, da imamo v Sloveniji pošast, ki se imenuje TEŠ 6, in ta pošast je večja od dinozavrov, kar pomeni, da ti še živijo.«

Deli s prijatelji