DOPIS

Teš 6 prek Čeferina ustrahoval asistenta na FF

Objavljeno 18. junij 2012 19.53 | Posodobljeno 18. junij 2012 19.52 | Piše: S. J.

Omladič dopis razume kot poskus zastraševanja vseh, ki nasprotujejo gradnji 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj.

TEŠ

LJUBLJANA – Luka Omladič, asistent na filozofski fakulteti (FF), je danes na službeni naslov prejel precej neprijetno pismo. To se nanaša na njegovo udeležbo na novinarski konferenci, na kateri je Greenpeace – na njihovo povabilo se je Omladič tudi udeležil konference – predstavil svoje poročilo Družbeni strošek energije iz Šoštanja. Po zaslugi udeležbe na novinarski konferenci je Omladič prislužil pismo odvetniške pisarne Čeferin, ki po pooblastilu direktorja Teša Simona Tota precej neposredno opozarja, da tovrstne dejavnosti lahko stanejo, je danes na blogu Kvarkadabra zapisal Omladič.

Omladič razpihuje kampanjo proti obratovanju Teša 6

V dopisu so v odvetniški pisarni Čeferin Omladiču sporočili, »da s kampanjo proti obratovanju Teša 6 razpihuje medijsko kampanjo, ki ima za ugled in dobro ime naše stranke izrazito negativne posledice« in da »trditve o smrtnih žrtvah in gospodarski škodi razširja na podlagi neuradnih metodologij«.

Bil je opozorjen

Omladiča so z dopisom želeli opozoriti, »da sta ugled in dobro ime osebnostni pravici, ki ju pravo priznava tudi pravnim osebam«. Opozorili so ga tudi na 183. člen obligacijskega zakonika, ki določa, »da lahko sodišče prisodi pravni osebi za okrnitev ugleda ali dobrega imena pravično denarno odškodnino neodvisno od plačila premoženjske škode, pa tudi, če premoženjske škode ni, če spozna, da okoliščine primera to opravičujejo«.

Pozivajo ga, naj nemudoma preneha

Zato ga pozivajo, »da nemudoma preneha razširjati neverodostojne podatke o smrtnih žrtvah in višini gospodarske škode, ki naj bi jo povzročilo obratovanje Teša 6. V nasprotnem bomo primorani ugled in dobro ime naše stranke zaščititi pred pristojnimi organi.«

Grožnje s sodiščem prek velike in kakor strah vzbujajoče odvetniške pisarne

Omladič je v svojem blogu še enkrat jasno poudaril, da ni avtor poročila, ki ga je predstavil Greenpeace, in dodal, da ni zastopnik ali član Greenpeacea. »Kar me bolj skrbi, je izraba priložnosti Teša za frontalno zastraševanje vseh, ki so kakor koli kot javnost izrazili nasprotovanje temu ekonomsko zavoženemu in okoljsko škodljivemu projektu. Če že to, da se udeležiš konference in podpreš Greenpeace v njegovem nasprotovanju Tešu 6, lahko privede do grožnje s sodiščem prek velike in kakor strah vzbujajoče odvetniške pisarne, boš najbrž dobro premislil, kdaj boš v javnosti kaj rekel čez termoelektrarno – tako si najbrž mislijo. Pa – jasno – nimajo prav,« je blog končal Omladič. 

Deli s prijatelji