POD DROBNOGLEDOM

»Teš 6 je spomenik slovenski korupciji«

Objavljeno 08. december 2014 20.25 | Posodobljeno 08. december 2014 20.28 | Piše: STA, Ma. F.

Združena levica (ZL) je zbrala dovolj podpisov za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri Tešu 6.

Termoelektrarna Šoštanj.

LJUBLJANA – Združena levica (ZL) je zbrala dovolj podpisov za uvedbo parlamentarne preiskave o odgovornosti politike pri Tešu 6. Pod zahtevo za uvedbo preiskovalne komisije, ki danes roma k predsedniku DZ Milanu Brglezu, so se poleg poslancev ZL podpisali še poslanci SMC, Desusa, NSi, SD in ZaAB. V vseh si želijo, da bo komisija prišla do epiloga.

»Zdaj bi bil čas, da naredimo resno analizo vsega dogajanja za nazaj,« je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril poslanec ZL Matjaž Hanžek. »Naredili bomo vse, da bo ta komisija dokončala svoje delo.«

Za uvedbo preiskovalne komisije morata podpise prispevati dve tretjini poslancev, tu so jih po njegovih pojasnilih prispevali vsi poslanci poslanskih skupin, torej 67: SMC 36, Desus 10, ZL in SD šest, NSi pet in ZaAB štiri.

Ne bodo ovirali kriminalistične preiskave

Parlamentarna preiskava ne bo ovirala kriminalistične, saj ima druge cilje, je poudaril. Po Hanžkovih pojasnilih jih poleg politične odgovornosti zanima, kako prihaja do takšnih stvari, prepričan je namreč, da je podobnih zgodb še ogromno.

»Nas predvsem zanimajo vzorci obnašanja in povezav med zasebnimi interesi in 'ugrabitvijo države'. Temu bi lahko rekli, da je to zvrst politične korupcije, za katero je značilen prevladujoč vpliv zasebnih interesov, ki odločilno vplivajo na državne postopke, sprejemanje odločitev po parketih in po nelegalnih povezavah,« je izpostavil.

Poslanci SMC so podpise po pojasnilih Bojana Dobovška prispevali, ker so na volitvah obljubili, da se bodo borili proti vsem vrstam finančne kriminalitete, proti vsem oblikam korupcije in proti negativnemu vplivu neformalnih mrež. »Spodbujali bomo kazenske preiskave, prav tako vse finančne preiskave. Prav pa je, da ugotovimo tudi politično odgovornost,« je dodal.

»Simbol korupcije in klientelizma«

Ugotavljanje politične odgovornosti je edini resni način, da se zadeve enkrat presekajo, pa je dejal Primož Hainz (Desus).

V NSi so podpise prispevali, ker so prepričani, da pri Tešu 6 mnogo stvari ni bilo v skladu z zakonodajo, je pojasnil Jernej Vrtovec (NSi). »Teš 6 je simbol korupcije in klientelizma v Sloveniji. Je dejansko spomenik slovenski korupciji,« je še dejal Vrtovec in izrazil zaskrbljenost, da ta zgodba finančno bremeni celotno skupino Holding Slovenske elektrarne, kamor sodi Teš.

»Prepričani smo, da mora v tej državi vsak opraviti svojo nalogo. Če jo morajo tožilstvo, policija in sodstvo, ga mora tudi politika na svojem bazenu – to pa je politična odgovornost,« je poudaril Jani Möderndorfer (ZaAB).

Deli s prijatelji