INVESTICIJA

»Teš 6 bo dražji in dokončan pozneje«

Objavljeno 03. junij 2013 16.16 | Posodobljeno 03. junij 2013 16.16 | Piše: STA, S. U.

HSE in Teš se podajata v iskanje novih finančnih virov za Teš 6.

LJUBLJANA – Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš), ki sta nedavno pojasnila, da se je investicijska cena projekta šestega bloka zvišala z 1,3 na 1,44 milijarde evrov, zdaj iščeta manjkajočih 140 milijonov evrov. »Obilo dela nas čaka. Zelo odgovornega,« je danes poudaril prvi mož HSE Blaž Košorok. Tako se bodo v kratkem začela pogajanja z Alstomom.

Cena bo višja

»Nimamo časa, da se bomo ukvarjali z lovom čarovnic za nazaj,« je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril generalni direktor HSE Košorok, ki sicer pravi, da odgovornosti ne bo ušel nihče, če se njegova odgovornost dokaže. »Prišlo je do odstopanj od zavez, ki so bile dane v pogodbi z državo. Dane so bile štiri zaveze. Na današnji dan vemo, da dve izmed teh komponent ne bosta izpolnjeni. Vrednost projekta in rok izgradnje. Cena bo višja. Gre za medsebojno povezani stvari. Bolj oddaljujemo začetek poskusnega obratovanja, dražji je projekt.«

Kot je dejal, ne govori le o predhodnem vodstvu, temveč o vodstvih. Želi si, da je vsakršna odgovornost dokazana in da temelji na realnih dejstvih in dokazih. Pri tem Košorok ne izključuje forenzične preiskave za nazaj. Projekt je bil namreč po njegovem mnenju morda voden zelo narobe, storjena je bila marsikatera napaka, odločitve so se sprejemale za nazaj, nadzorni sveti so bili postavljeni pred politiko izvršenih dejstev.

Zdaj v HSE in Tešu iščejo primerne vire. V pogajanjih z dobaviteljem glavne tehnološke opreme, družbo Alstom, bodo skušali rok dokončanja projekta, zdaj predvidenega za november 2015, čim bolj pomakniti nazaj. Od časovne komponente je namreč odvisna vrednost investicije.

Pogodbe so podpisane

Če jim bo uspelo premakniti čas dokončanja projekta, sicer po Košorokovih besedah ne bodo pridobili teh 140 milijonov evrov, nekaj pa vendarle. Kot je dodal direktor Teša Peter Dermol, bi z vsakim mesecem predčasnega dokončanja del privarčevali tri milijone evrov. Pogajanja z Alstomom so po Dermolovih pojasnilih zelo zahtevna. »Dejstvo je, da so pogodbe podpisane,« je dejal. Po njegovih besedah se zavedajo, da bodo morali za vsak mesec, ki ga bodo pridobili, verjetno Alstomu za to nekaj dati, vendar bodo morali ostati še vedno na pozitivni strani.»To je naša edina rešitev,« je poudaril in dodal, da si želijo, da bi se v pogajanjih z Alstomom odprle nekatere pogodbe ali pa da bi se Alstom odpovedal kakšni boniteti, ki jo je pridobil v preteklosti.

»Zelo se zavedamo, da je to v trenutnem času težko dobiti,« je o novih virih financiranja dejal Košorok. Po njegovih besedah obstajajo notranji viri (nujna bo racionalizacija poslovanja, v prvi fazi to sicer ne bodo odpuščanja, a bo o tem potreben temeljit premislek), vendar bo to premalo. Dodal je: »Potrebujemo dodatne zunanje vire«.

Po Dermolovih pojasnilih teh 140 milijonov evrov sicer ne potrebujejo danes, je pa treba ugotoviti, do kdaj jih potrebujejo. »Nekje do konca leta je finančna situacija rešena, kolikor se le da,« je dejal.


 

Deli s prijatelji