POROŠTVO

Teš 6: Alstom ne bo nadaljeval ustavljanja del

Objavljeno 03. december 2012 17.08 | Posodobljeno 03. december 2012 17.08 | Piše: P. J., STA

Že pred tremi tedni se je sicer z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, doslej pa je Alstom število delavcev na gradbišču zmanjšal že za več kot polovico.

Šoštanjska termoelektrarna.

LJUBLJANA – V Alstomu so se seznanili s podpisom poroštvene pogodbe za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Do ratifikacije pogodbe ne bodo nadaljevali ustavljanja del na gradbišču, so danes za STA sporočili iz družbe. V Alstomu pa niso pojasnili, ali bodo obseg del na gradbišču povečali.

Na gradbišču manj delavcev

Ministrstvo za finance in Teš sta v petek po več mesecih negotovosti vendarle podpisala pogodbo o ureditvi razmerij v zvezi s projektom postavitve Teša 6 ter pogodbo o načinu in pogojih zavarovanja državnega poroštva. S tem je bil storjen korak naprej k podpisu pogodbe med državo in Evropsko investicijsko banko (EIB) o poroštvu za 440-milijonsko posojilo Tešu. S podpisom pogodbe Teš med drugim zagotavlja, da skupna investicijska vrednost projekta ne bo presegla 1,3 milijarde evrov.

Pogodbo bo zdaj obravnavala še vlada, nato pa bo sledil postopek z EIB in ratifikacija v državnem zboru (DZ). DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teša 6 po številnih političnih zapletih sprejel julija. Alstom je zaradi odsotnosti končnega dogovora glede državnega poroštva in podpisane poroštvene pogodbe z EIB v začetku novembra napovedal suspenz del na gradbišču, vendar do popolnega umika še ni prišlo.

Že pred tremi tedni se je sicer z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, doslej pa je Alstom število delavcev na gradbišču zmanjšal že za več kot polovico. Dela na gradbišču so se v minulem tednu opravljala, vendar v precej zmanjšanem obsegu.

Deli s prijatelji