TERNA

Ternin lonec bo za golaž

Objavljeno 20. maj 2014 10.28 | Posodobljeno 20. maj 2014 10.28 | Piše: Lovro Kastelic

Naša bralka Stanislava Kožuh iz Suhe pri Škofji Loki je naslednja vesela dobitnica v nagradni igri Terna.

Stanislavo Kožuh so Slovenske novice presenetile s Terno. Foto: Dejan Javornik

ŠKOFJA LOKA – Tako vestnega in marljivega sina, kakršnega ima naša bralka Stanislava Kožuh, resnično nima vsaka mama. »Navadil se je,« je ponosno dejala, ko je opisovala njegov sleherni dan. Pozor: prav vsakič se zbudi že navsezgodaj, ob petnajst čez tri!

Temno je, ko vstane, pa naj bodo to dolge zimske noči ali pa kratke poletne. Ko petelin vstane s svojo perutnino, je 45-letni Stanislav namreč že zdavnaj pri zajtrku.

Prav ste ugotovili: Stanislav, doma iz Suhe pri Škofji Loki, prej stavbni ključavničar, zdaj pa kmet, se seveda ne ukvarja z visokoletečim in neoprijemljivim humanizmom, če bi se, pa brez zamere humanisti, bi vsakič še malo podremal.

Ker ne drema – je raje uspešen kmet!

Triintrideset glav živine seveda sploh ni mačji kašelj, njegova mama Stanislava, vse življenje kmetica, ga spet in rada pohvali: »Sam molze, sam pomiva, povrhu je še izjemno natančen!«

Stanislav je predan družinski zemlji, nekaj je je dokupil in vzel v najem, hektarski donos pri njih zato ni majhen, ravno majhni donosi pa so velik problem slovenskega kmetijstva.

Dvanajst ur pozneje, ob treh popoldne, gre Stanislav znova v hlev, da, to je res šiht!

In kaj počne vmes? Včeraj, denimo, je šel še pred eno kosit, »lep dan se je naredil, trava pa je bila tudi že tako visoka,« je premišljevala Stanislava. Sama je šla le malo za sinom – okopavat krompir.

»Da bo kaj za v lonec?« sva se družno nasmehnila ter pomislila na novo osvežitev oziroma pridobitev, ki se imenuje – ekonom lonec. Govorimo namreč o Terninem poklonu, ki je nenadoma doletel Stanislavo! Ta sicer slovi kot izjemna kuharica, lesena kuhalnica pa postane v njenih rokah hipoma skoraj fantastični čarovniški pripomoček. Ki kadar hočete pričara tradicionalne in močne kmečke jedi. Zamesiti zna tudi odličen kruh, ampak ta seveda ne bo šel v – ekonom lonec, tega je Stanislava prejela pravzaprav po naključju.

Njen sin jih včasih še zdaleč ni kupoval tako redno … »O, ja, zadnje čase pa!« je bila glasna 79-letna Stanislava Kožuh, »izjemno ima rad Slovenske novice, vsak dan jih kupi!« Zmeraj seveda tudi popraska po nalepki na naslovnici. In tudi tokrat je. Ter zagledal. Terno!

Stanislava se spominja: »Nakar je sestra Julka dejala, 'poglej, kaj si zadela'.«

»Veste, jaz pa sem bolj cagave sorte, zato me takšne novosti niti ne zanimajo najbolj,« se je nasmehnila Stanislava, ki priznava, da bo z ekonom loncem najprej operiral njen sin, šele pozneje, ko jo bo naučil, bo tudi ona. In mu skuhala odličen golaž!

 

Deli s prijatelji