OHLADITEV

Temperature bodo upadle za 15 stopinj

Objavljeno 21. julij 2012 11.46 | Posodobljeno 21. julij 2012 11.48 | Piše: L. K.

Spet je tu vremenska fronta, že druga v tednu dni.

Andrej Pečenko: »V torek bo že lepše.« Foto: Roman Šipič

Po vročinskih rekordih v prvi polovici julija – v Trstu je termometer nameril rekordne 37,4 stopinje Celzija, v Bujah 38,4 °C, v Pazinu je bilo še več, in sicer 38,6 °C, samodejna postaja v Kopru (na Markovcu) pa je namerila pekočih 39,1 °C – prihajajo drastične ohladitve. Po drugem najtoplejšem poletju, po letu 2003, se bo moral tako marsikateri dopustnik sprijazniti s premočjo narave, z vremenom, ki bi lahko ogrozilo marsikatero prireditev, ki jih ta konec tedna zares ne bo manjkalo. Temperature naj bi ponekod strmoglavile tudi za 15 stopinj, zaradi velikih termičnih razlik v Sredozemlju pa bo nastopilo obdobje vremenske pestrosti.

Poplavljalo bo

Prihajajo nevihte in osvežitve, temperature bodo občutneje upadle. Nevihtni oblaki bi bili kaj lahko še kako grozeči. Zaradi posameznih neviht na severu države bodo sprva narasle predvsem manjše reke in hudourniki. Reke po državi, zlasti Mura in Drava, bodo začele izdatneje naraščati danes in tudi jutri. Mura bo močneje narasla predvidoma v današnjih jutranjih urah ter bo v Gornji Radgoni že popoldne presegla opozorilno vrednost pretoka 635 kubičnih metrov na sekundo. Razlivati se bo začela znotraj poplavnih nasipov. Največji pretok bo predvidoma dosegla jutri dopoldne, in sicer nad 1000 kubičnih metrov na sekundo.

Drvelo in žuborelo bo

Vročinsko jedro se bo pomaknilo proti jugu Sredozemlja oziroma na vzhodni Balkan, k nam pa bo postopno začel dotekati bolj vlažen atlantski zrak. Zmes in preplet teh dveh zračnih gmot bi lahko k nam občasno prinesla izjemno nevarne vremenske razmere. Nad Slovenijo in bližnjo okolico bo prisoten povečan vetrovni strig oziroma nasprotni vetrovi na različnih nadmorskih višinah. Take razmere so bile zadnje tedne pogosti krivci za pestro nevihtno dogajanje na Poljskem, v Nemčiji in Franciji, kjer so se ljudje poleg orkanskih vetrov, ki so rušili drevesa, skrivali pred debelo točo, ki je, denimo, v nemškem Hilpertsweilerju dosegla neverjetnih devet centimetrov.

V bunde

Po pretežno suhem in vročem začetku julija so drugo dekado julija v večjem delu Slovenije zaznamovala številna neurja z močnimi nalivi, vetrom in s točo. Vremenska fronta, že druga po vrsti v tednu dni, bo znova zajela naše kraje. Udarec bo silovit. Hladnejši severni zrak bo izpodrival subtropskega. Bo treba obleči bunde?

»Veste, čez dan se bodo pojavile padavine po vsej Sloveniji,« je sporočil dežurni prognostik Andrej Pečenko. »Na Primorskem bo proti večeru začela pihati burja, najvišje temperature bodo okoli 20. Deževno in osvežujoče bo tudi čez teden, v torek pa lahko vseeno pričakujemo nekaj toplejšega vremena.« Skratka: sveže bo, celo (pre)hladno za ta letni čas. Marsikdo se bo zato topleje oblekel.

Obeti

V noči na nedeljo bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo. Čez dan bodo nastale krajevne plohe. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. V ponedeljek bo zjutraj delno jasno, čez dan spremenljivo do pretežno oblačno. Popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Še bo pihala zmerna do močna burja.

Napoved za Slovenijo

Od severa se bo pooblačilo, padavine se bodo že zjutraj začele pojavljati na severu države, čez dan pa bodo zajele vso državo. Na Primorskem in v južni Sloveniji bodo tudi nevihte. Proti večeru bo začela pihati zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 18 do 24, na Primorskem do 29 stopinj C.

Deli s prijatelji