KDO BO KRIV?

Telovadnica naenkrat dražja za 2 milijona!

Objavljeno 28. maj 2017 22.03 | Posodobljeno 28. maj 2017 22.12 | Piše: Špela Ankele

Šolski objekt v Kranju naj bi stal 3,5 milijona, zdaj je že pri 5,4 milijona evrov.

Kdo bo kriv, če bodo učenci največje kranjske šole ostali brez telovadnice, ki je dotrajana in zastarela? Foto Špela Ankele

KRANJ – Ta teden je na političnem parketu v gorenjski metropoli veliko prahu dvignila telovadnica. Nanjo otroci, ki hodijo na največjo kranjsko osnovno šolo, čakajo že dve desetletji, saj je stara neprimerna. In čeprav so načrti zanjo že v omari ravnateljeve pisarne, bodo morali otroci, ki obiskujejo OŠ Stražišče, na telovadnico očitno počakati še nekaj časa. Kdo bo kriv, če bodo nekega – ne tako lepega – dne inšpekcijske službe prepovedale uporabo stare in dotrajane telovadnice, seveda ni znano, brez odgovorov pa so v Kranju ostala še nekatera druga vprašanja.

Gradivo tik pred sejo

O šolski telovadnici bi morali razpravljati na zadnji seji občinskega sveta, a so svetniki gradivo za projekt, ocenjen na 5,4 milijona evrov, dobili komaj deset minut pred začetkom seje. »V mestnem svetu ni svetnika, ki bi bil proti gradnji telovadnice. V začetku leta so omenjali 3,5 milijona evrov, nato se je znesek povzpel na 4,3 milijona, tik pred sejo pa smo izvedeli, da je številka še za dober milijon višja. Prav tako nam do zadnjega trenutka niso razkrili ponudnika. Ker ni bilo časa za pregled gradiva in ker se je zastavljalo več vprašanj, na katera ni bilo odgovorov, nas večina ni glasovala,« je zaplet, ki je vodil v nesklepčnost in nato še v hiter konec seje občinskega sveta, povzel Janez Černe, mestni svetnik SD. Tik pred glasovanjem je župan Boštjan Trilar mestnim svetnikom sicer pokazal nekakšen na roko napisan plakat, ki naj bi orisal gradnjo telovadnice, a takšen način predstavitve milijonskega projekta svetnikov seveda ni prepričal.

Kar bode v oči, pa je tudi to, da so se ta teden že začela pripravljalna dela za gradnjo telovadnice, o čemer občinski svetniki niso bili obveščeni. Na kraju, kjer naj bi v prihodnosti stal športni objekt, je od tega tedna naprej nekakšno gradbišče, zaščiteno s plastično oranžno ograjo. Tabla, ki ne sme manjkati na nobenem gradbišču, je tako »spretno« obrnjena proti mrtvemu šolskemu dvorišču, da je s prostim očesom niti prebrati ne moremo. Na njej piše, da je investitor projekta Mestna občina Kranj, delavci – teh med našim obiskom včeraj opoldne ni bilo na spregled – pa tukaj opravljajo »pripravljalna dela« za novo telovadnico.

Po tisočaka na dan

Ker so na naša ušesa prišli tudi namigi, da naj bi bil razpis za telovadnico prikrojen in pisan na kožo samo enemu ponudniku, smo se hoteli prepričati tudi o tem. Prav tako nas je zanimalo, koliko ponudnikov se je prijavilo na razpis. Kdo bo odgovarjal, če bo inšpekcija zaprla obstoječo telovadnico, otroci največje šole pa bodo ostali brez primernih prostorov?

Na vsa ta vprašanja so iz kabineta župana Boštjana Trilarja včeraj popoldne poslali zgolj pojasnilo, da telovadnico v Stražišču potrebujemo in želimo: »Od leta 2014 imamo veljavno gradbeno dovoljenje, že v januarju 2017 smo tudi v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki za to področje predstavili možne oblike financiranja tega v Kranju še kako potrebnega objekta. Oblika javno-zasebnega partnerstva je bila na januarski seji s strani mestnih svetnikov že potrjena, teden dni pred včerajšnjo sejo pa so bili svetniki seznanjeni tudi z vsemi elementi koncesijske pogodbe, razen s končnimi vrednostmi – te so bile znane v ponedeljek, 22. maja, po končanih pogajanjih.«

Na občini so še pojasnili, da se je na razpis prijavil samo en ponudnik, za celotni projekt pa bodo v 15 letih iz občinske blagajne namenili skoraj 5,4 milijona evrov, »medtem ko je bila januarja predstavljena ocenjena investicijska vrednost projekta (3,5 milijona evrov) brez vključenih obratovalnih, vzdrževalnih in ostalih stroškov«. Če teh 5,4 milijona evrov prerazporedimo na 15 let, nam kalkulator pove, da v Kranju načrtujejo takšno telovadnico, ki bo v prihodnjih petnajstih letih davkoplačevalce vsak dan stala tisoč evrov

Brez pravega odgovora

Župan Boštjan Trilar je v začetku tedna napovedal, da bo novinarjem – kot je to sicer v njegovi navadi – po seji občinskega sveta podal izjavo. Nato je po zapletu, ki je nastal zaradi stražiške telovadnice, termin za izjavo preklical. In čeprav so v županovem kabinetu zatrdili, da ne bodo novinarjem podali nobenih izjav, so včeraj nekateri predstavniki sedme sile pred mikrofon dobili župana, drugim pa to ni uspelo. Popoldne so z občine sicer poslali sporočilo o telovadnici, ki pa ne odgovarja na vsa naša vprašanja. Informacije bi seveda morale biti dostopne, saj gre za davkoplačevalske milijone, pri njihovi porabi pa bi morali biti varčnost in transparentnost na prvih dveh mestih! 

 

Deli s prijatelji