NASPROTOVANJE

Telekomov oddajnik razhudil vas v Brdih

Objavljeno 01. februar 2015 17.07 | Posodobljeno 01. februar 2015 17.07 | Piše: Simona Fajfar

V zvonik cerkve sv. Nikolaja v vasi Gornje Cerovo bi postavili GSM-oddajnik, ki pa mu najbližji stanovalci nasprotujejo.

GORNJE CEROVO – »Mi nismo proti signalu, temveč proti predlagani lokaciji oddajnika. Skrbi nas, da je z elektromagnetnim valovanjem nevaren za zdravje ljudi,« pravi Davorin Koršič, ki živi tik pod cerkvijo sv. Nikolaja v vasi Gornje Cerovo. Da se je nekaj pripravljalo, je bilo jasno od lanske pomladi, potem pa so vaščani v drugi polovici decembra izvedeli, da hoče Telekom postaviti bazno postajo v zvoniku cerkve. Lokacija je odlična: cerkev, ki je spomenik lokalnega pomena, stoji na hribčku in ima odličen razgled ne samo na Brda, temveč tudi tja do Dolomitov in Alp. Idiličen je.

»Vaščani, ki živimo v krogu 300 metrov okoli cerkve, kjer je načrtovana postavitev GSM-oddajnika, smo se organizirali in v nekaj dneh zbrali podpise pod peticijo, s katero nasprotujemo postavitvi oddajnika,« razlaga sogovornik, ki je prepričan, da bi voljo ljudi morali upoštevati. Pod peticijo se jih je podpisalo 70, kar je 95 odstotkov vseh, ki živijo tik ob cerkvi.

Gornje Cerovo – cer je domača beseda za hrast – je razpotegnjena vas, ki se razteza na okoli treh kilometrih. Po podatkih statističnega urada ima 310 prebivalcev. Tako kot je običajno za Brda, je območje razgibano, in prav to je razlog, da ponekod še vedno nimajo GSM-signala in ne interneta. Pravzaprav je italijanski signal TIM odličen, le s slovenskim so velike težave. »Na občini se zavedamo težav, ki jih imajo prebivalci in tudi obiskovalci, ki pridejo k nam kot turisti,« pravi Andrej Markočič, direktor občinske uprave, »zato si prizadevamo, da bi ta problem rešili.«

Za spodnji del Brd oziroma vasi Dobrovo, Medana in Cerovo so začeli rešitve iskati že leta 2009. »Toda kamor koli smo prišli, je bilo vprašanje, kam postaviti oddajnike,« razlaga Markočič. Zato je občinski svet pred nekaj leti odločil, da jih bodo postavljali tam, kjer ima občina svoja zemljišča. Seveda v skladu z zakonodajo. »Oddajnik smo v Dobrovem postavili ob vodnem zajetju, kjer je v obliki smrečice oziroma ciprese, ker se zavedamo, da so v prostoru moteči,« razlaga Markočič. V Dobrovem ni šlo brez peticije, podobno je bilo tudi v Medani, kjer so ga hoteli postaviti v cerkvenem zvoniku, potem pa so ga postavili – v skladu s sklepom občinskega sveta – na Zadružnem domu.

V Gornjem Cerovem je idealna lokacija zvonik cerkve sv. Nikolaja, kjer že imajo postavljen oddajnik za kabelsko televizijo. »Gospodarski svet župnije je dal pozitivno stališče, dobili smo tehnične rešitve, škofija je bila za, operater je dobil kulturno-varstveno soglasje, opravili so tudi preliminarne meritve vplivov na okolje, s katerimi so ugotovili, da ne bo negativnih vplivov na prebivalce,« razlaga Andrej Markočič.

Toda prebivalci iz neposredne okolice so proti predlagani lokaciji. Spor se je še posebno zaostril prejšnji teden, ko so imeli buren sestanek vasi. Ljudje, ki živijo v okolici cerkve, imajo GSM-signal in so proti postavitvi oddajnika, 90 drugih prebivalcev vasi pa je podprlo postavitev oddajnika v zvoniku, saj bi tako dobili signal. »Vsaka lokacija ima svojega nasprotnika,« po osmih letih iskanja primernih prostorov pravi Markočič: »Vsi smo za oddajnike in za pokritost z GSM-signalom, a ne, če je to pred mojo hišo.« Problem je, je prepričan sogovornik, da bodo oddajnik, če bodo to lokacijo premikali, težko sploh kdaj postavili.

Davorin Koršič pa poudarja, da ni jasnih dokazov o neškodljivosti GSM-oddajnika: »Znanstveniki govorijo o tem, da ni dokazov, da bi bil GSM škodljiv, ni pa raziskav, ki bi govorile o tem, da je neškodljiv. Zato naša previdnost.« Njegova žena pa doda: »Tudi v Anhovem so dolga leta zatrjevali, da je vse v redu, pa se je pozneje izkazalo popolnoma drugače.«

Cerkveni zvonik sv. Nikolaja je res najboljša lokacija, toda – trdi Davorin Koršič – ni edina. Kot predsednik vaške skupnosti je bil v preteklih letih seznanjen z drugo rešitvijo, ki pa ni v neposredni bližini prebivalcev. Vendar kraja ne želi izdati, saj je to, je prepričan, naloga koga drugega: »Seveda pa ta druga lokacija finančno ni tako ugodna, kot je postavitev oddajnika v zvonik.« In dodaja: »Mi bomo vztrajali.«

Živalce več vredne

»Veste, tu imamo občutek, da so več vredni metuljčki in netopirji kot mi. Njih se varuje, za nas pa je vseeno,« je navrgla vaščanka, ki je šla mimo cerkve in pokazala na plakat ob cerkvi, ki je del evropskega naravovarstvenega projekta Življenje ponoči.

Optika je utopija?

Razgiban teren v Brdih onemogoča, da bi preprosto rešili pokritost z GSM-signalom. »Razmišljati, da bomo vsi kmalu imeli optiko, pa je utopija,« pravi Andrej Markočič, direktor občinske uprave. 

Deli s prijatelji