DELNICE V RDEČEM

Telekom zaradi negotove prodaje vsak dan vreden manj

Objavljeno 08. junij 2015 14.38 | Posodobljeno 08. junij 2015 14.38 | Piše: STA, M. D.

Negotovost okoli prodaje že resno ogroža vrednost Telekoma. Delnica se je na začetku današnjega trgovanja na Ljubljanski borzi pocenila za skoraj dva odstotka in je spet pod psihološko mejo 100 evrov.

Ljubljanska borza

LJUBLJANA – Trenutna vrednost delnice je okrog 97 evrov.  Za primerjavo: pred pol leta je bila delnica vredna še 160 evrov, leta 2007 pa je presegala 500 (!) evrov.

Kot je znano, je vlada včeraj organom Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, naj nadaljujejo postopek prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije.

Vlada je na nedeljski več kot sedemurni seji razjasnila odprti vprašanji glede mehanizma razdelitve tveganj oziroma jamstva države s tega naslova ter glede pojma strateškega lastnika.

Po pojasnilih premiera Mira Cerarja je pot do prodaje zdaj odprta. Uprava in nadzorni svet SDHimage sta namreč že v četrtek ocenila, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena, vlada pa je v nedeljo razrešila še oba izpostavljena pomisleka.

image
Črni oblaki nad Telekomom? Foto: Uroš Hočevar/Delo

V sredo dan D

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v Telekomu, končno odločitev pričakuje do 10. junija. Zaradi omejitev na strani svojih virov financiranja se Cinven po omenjenem datumu namreč ne more zavezati k izpolnitvi ponudbe.

Predsednik nadzornega sveta Samo Lozej je za Finance potrdil, da bo nadzorni svet SDH o prodaji večinskega deleža v Telekomu Slovenije britanskemu skladu Cinven odločal prav v sredo.

Ste delničar Telekoma in vas razmere spravljajo v jok? Povejte nam!

Deli s prijatelji