ŠE VEDNO SE PRODAJA

Telekom vse cenejši, delnica že manj kot 100 evrov

Objavljeno 01. junij 2015 18.29 | Posodobljeno 01. junij 2015 18.29 | Piše: STA, Mo. S.

Vrednost delnice največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja se je od 13. aprila znižala s 128 evrov na 97,50 evra.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Delnica Telekoma Slovenije se je danes na Ljubljanski borzi pocenila za 2,5 odstotka in zdrsnila pod 100 evrov. Vrednost delnice največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja se je tako v obdobju od 13. aprila, ko je do izteka roka prispela le ena ponudba za večinski delež v Telekomu, znižala s 128 evrov na 97,50 evra.

Ponudbo za tričetrtinski delež v Telekomu Slovenije je oddal le britanski investicijski sklad Cinven. Njegova prvotna ponudba naj bi bila po neuradnih informacijah občutno pod pričakovanji prodajalcev na čelu z državo, v pogajanjih pa naj bi nato ponudbo zvišali na 130 evrov za delnico. Cinven naj bi po neuradnih podatkih 110 evrov na delnico izplačal takoj, dodatnih 15 evrov na delnico naj bi bilo odvisnih od razpleta sodnih in konkurenčnih postopkov, še pet evrov pa od uspešnosti poslovanja družbe v prihodnosti. Pri vsem skupaj je treba upoštevati tudi pred kratkim potrjeno izplačilo dividende delničarjem Telekoma Slovenije v višini 10 evrov bruto na delnico oziroma skupno 65 milijonov evrov.

Ta teden vendarle končna odločitev?

V tem tednu gre sicer pričakovati končno odločitev glede prodaje Telekoma Slovenije. Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi postopek prodaje, naj bi namreč po neuradnih informacijah že sprejela odločitev za prodajo. To naj bi tudi predlagala nadzornemu svetu holdinga, ki naj bi se sestal že v tem tednu. Nadzorniki, ki naj ne bi bili enotni glede vprašanja prodaje, bi sicer lahko zahtevali, da se o prodaji izjasni tudi vlada.

Prav vprašanje o vlogi vlade pri odločitvi o prodaji Telekoma je zvišalo temperaturo tudi v koaliciji. Medtem ko v SD menijo, da bi morali člani vlade sprejeti odgovornost, pa v SMC in Desusu poudarjajo, da je odločanje v tej fazi v rokah SDH, prav tako odločitev, ali bo odločanje glede Telekoma prepustil skupščini. Prvak SD Dejan Židan je poleg tega pretekli teden na seji vlade odprl še eno vprašanje. Opozarja, da SDH odloča o prodaji kupcu, ki ni strateški, kar ni v skladu s sklepom državnega zbora o prodaji državnih naložb. Premier Miro Cerar je po njegovih besedah finančnemu ministru Dušanu Mramorju naročil pripravo informacije o tem.

Časnik Finance medtem v današnji izdaji piše, da naj bi se Cinven za sodelovanje pri nakupu Telekoma Slovenije dogovarjal tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). V kakšnem obsegu bi EBRD sodeloval v poslu, ni znano, s povezavo pa naj bi želel dokazati, da je Cinven verodostojen kupec.

Kaj meni Kraljič?

Častni direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič pa je danes ob robu srečanja poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope Summit 100 v Portorožu v zvezi s prodajo Telekoma dejal, da ga lahko prodamo Cinvenu, vendar bi bilo treba v pogodbi zapisati, da ga britanski sklad, če bo ta pozneje Telekom prodajal, najprej ponudi v nakup Sloveniji.

V torek bosta sicer o vprašanju prodaje Telekoma na zahtevo poslanske skupine ZL na skupni seji razpravljala odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko ter odbor državnega zbora za gospodarstvo.

Deli s prijatelji