NEURADNO

Telekom Slovenije kupuje Telekom Srbije?

Objavljeno 03. avgust 2015 22.12 | Posodobljeno 03. avgust 2015 22.12 | Piše: STA, Mo. S.

Srbska država ima v Telekomu 58,11-odstotni delež, 20 odstotkov je lastnih delnic, preostalih 21,89 odstotka pa predstavljajo fizične osebe.

LJUBLJANA – Telekom Slovenije, ki je sicer v procesu prodaje, je po neuradnih podatkih oddal nezavezujočo ponudbo za nakup Telekoma Srbije. V Telekomu sicer tega ne komentirajo.

Po neuradnih podatkih Financ so informacijski memorandum poleg Telekoma Slovenije dvignili še skladi Advent International, Apollo, Colbeck Capital/Ron Burkle ter Deutsche Telekom, France Telekom in American Movil. Srbski agenciji za privatizacijo, ki bedi nad prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbije, pri postopku prodaje svetuje francoska družba Lazard Freres. Srbska država ima v Telekomu 58,11-odstotni delež, 20 odstotkov je lastnih delnic, preostalih 21,89 odstotka pa predstavljajo fizične osebe.

Kaj bo s prodajo Telekoma Slovenije?

Telekom Slovenije je sicer sam v postopku prodaje. Po neuradnih informacijah Financ naj bi nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi prodajo družbe, ta teden razpravljali o tem, ali naj družbo sploh še pustijo v postopku privatizacije. Predvsem si menda želijo, da do zdaj edini ponudnik, britanski Cinven, izboljša svojo ponudbo.

Cinven je namreč dopolnil maja podano osnovno ponudbo za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije, a SDH junija ni sprejel dodatnih pogojev, saj naj bi ti za konzorcij prodajalcev predstavljali preveliko tveganje in bi lahko neutemeljeno pripeljali do znižanja kupnine.

Kot so takrat pojasnili v SDH, so transakcijo še vedno pripravljen zaključiti pod pogoji, ki jih je potrdil nadzorni svet 10. junija. Nadzorniki so takrat potrdili osnovno ponudbo Cinvena ob upoštevanju pogojev, ki jih je naknadno določila vlada – ohranitev sedeža Telekoma v Sloveniji in opcijska pogodba o odkupu družbe Soline.

Deli s prijatelji