NESMISLI

Telekom prijavili inšpektoratu: Paket neomejeni je omejen!

Objavljeno 01. oktober 2015 10.18 | Posodobljeno 01. oktober 2015 10.17 | Piše: A. L.

Očitno še nismo tako daleč, da bi nam operaterji preprosto, jasno in pregledno predstavili svojo ponudbo, in moramo vedno znova brskati med vse daljšim drobnim tiskom, da dobimo vse potrebne informacije za racionalno odločitev, izpostavlja Okorn.

Boštjan Okorn.

LJUBLJANA – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) vnovič poziva operaterje, da prenehajo uporabljati izraze, ki namigujejo, da je poraba tako ali drugače neomejena, neskončna ... Namreč pri ponudbi Telekoma Slovenije so opazili, da je v paketu Penzion Neomejeni na voljo le 500 megabajtov prenosa podatkov, ko uporabnik to količino preseže, pa mu hitrost znižajo na, po mnenju ZPS, neuporabnih 64 kbit/s. Na tržni inšpektorat in Oglaševalsko razsodišče so zato naslovili poziv, naj opozorijo Telekom Slovenije na neupravičeno uporabo izraza »neomejeni« v paketu, ki dejansko ponuja zelo omejeno količino prenesenih podatkov, in ustrezno ukrepajo. 

Gre za paket, ki ga ponujajo upokojencem oziroma vsem, ki so stari več kot 60 let. Poleg omenjenega so prejšnji teden začeli ponujati še paket Penzion 100, v katerega je vključenih 100 enot, in paket Penzion 300, ki jih vključuje 300. Zatakne pa se pri paketu Penzion Neomejeni

Že ogled polurnega video posnetka bo to mesečno omejitev presegel!

Boštjan Okorn, ZPS

Skrite lastnosti

Klici in SMS-sporočila so res brezplačni, medtem ko bo za prenos podatkov potrebno dodatno plačati, in sicer 10 centov za vsak megabajt, vendar ne več kot tri evre na mesec. V ZPS so prepričani, da ime paketa daje vtis, da je mogoče prenesti res veliko podatkov. A to ne drži. Boštjan Okorn iz ZPS ugotavlja: »Telekom, ki vas privablja z besedami 'zagotavlja pa vam tudi brezskrbno uporabo interneta', je glavne stvari skril ne samo pod rubriko Podrobno, pač pa še globlje, pod povezavo Opombe. Tam boste izvedeli, da se uporabnikom, starejšim od 60 let, brezskrbna uporaba interneta preprosto zaključi po prenesenih 500 MB (!), saj takrat hitrost omejijo na popolnoma neuporabnih 64 kbit/s.« Priznava, da tega prometa ne zaračunajo in da je vse zapisano v pogojih ponudbe paketa, a 500 megabajtov ni neomejen prenos.

Očitno še nismo tako daleč, da bi nam operaterji preprosto, jasno in pregledno predstavili svojo ponudbo, in moramo vedno znova brskati med vse daljšim drobnim tiskom, da dobimo vse potrebne informacije za racionalno odločitev, še izpostavlja Okorn.

Deli s prijatelji