PODRTO

Telekom ne pospravi droga, pa ne more orati

Objavljeno 14. februar 2016 08.07 | Posodobljeno 14. februar 2016 08.06 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Marjan Mrzelj iz Migolske Gore trikrat posredoval na Telekomu, da bi odstranili podrt drog. Saj bi ga sam, pravi kmetovalec, pa si ne upam, bodo rekli, da to ni moje.

Marjan Mrzelj bi rad preoral njivo, a si Telekomovega droga sam ne upa pospraviti. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

MIGOSKA GORA – Letošnja zima nas prav razvaja s toplim in suhim vremenom in kmetje so v minulih dveh mesecih postorili marsikaj, kar bi sicer ob povprečni zimi moralo počakati do pomladi. Tudi Marjan Mrzelj iz Migolske Gore je bil ob našem obisku povsem v delu, mlel je koruzo za svoje številne živali. Rad bi tudi zaoral njivo na robu domačije, pa je ne more, saj je že dva meseca tam podrt drog, ki je nekoč služil telefoniji v vasici, ta šteje slab ducat hiš.

Šest štang na hišo

V tej vasi nad Migolico v občini Mirna so telefon dobili že pred kakšnimi tremi desetletji, pravzaprav so bili med prvimi tam okoli, takrat so spadali še v skupno občino Trebnje. Seveda je telefonski signal do uporabnikov prišel po žici, ki je bila speljana po drogovih. »Spomnim se, da je morala takrat vsaka hiša dati šest štang,« je dejal Marjan. Drogovi so stali po poljih, a to takrat niti ni bilo tako moteče; če namreč hočeš telefon, je treba tudi potrpeti. Pred kakšnima dvema letoma so Telekomovi delavci vso optiko speljali pod zemljo, a ostali so drogovi in žica, za kar pa je bila dana obljuba, da bodo vse odstranili do leta 2015.

Konec novembra, pred dobrima dvema mesecema torej, je močno pihalo in enega od drogov na Mrzeljevi njivi je vrglo po tleh, tistega, ki je stal in služil svojemu namenu že vse od začetka, in čeprav je bil les močan, kostanjev, je čas naredil svoje, veter ga je podrl. »Trikrat sem klical na Telekom, pa nič, ob zadnjem klicu mi je zaposlena na drugi strani celo rekla, kaj sem tečen. No, pred tremi tedni sta res prišla dva mojstra, z manjšo lopato in kleščami, češ da bosta popravila podrt drog, a kako bi to lahko naredila brez orodja? Pa sta šla in vse je ostalo kot prej,« je potarnal Marjan, ki je eno njivo že preoral, te pa ne more, zaradi podrtega droga in prosto visečega kabla je tudi prehod po parceli otežen, žica pa tolče po drvarnici.

GVO bo le prišel

»Saj bi odstranil sam, pa si ne upam, saj bi hitro kdo rekel, zakaj sem se pospravila lotil sam, ko pa to ni moje,« je še dodal sogovornik in se spomnil, kako hitri so bili delavci pred časom, ko jih je prosil, ali lahko prestavijo kabel z njihove hiše na sosednjo, ker je želel zapreti balkon. Prišli so, pohvalno, v treh dneh. No, tokrat pa odziva ni, zato se je odločil, da se bo po pomoč obrnil na novinarje.

Kar pa je bila očitno prava poteza, saj se je zadeva takoj premaknila z mrtve točke. Z vprašanji smo se namreč obrnili na Telekom, kjer pa nam je Bernarda Boh iz službe za odnose z javnostmi odgovorila, da se z občanom iz Migolske Gore, ki se je obrnil na nas, že dogovarjajo o popravilu telekomunikacijskega omrežja na omenjenem območju. »V primeru nedelovanja le-tega bo družba GVO (ki je odvisna družba Telekoma Slovenije) do konca tega tedna odstranila drog z njegovega zemljišča,« je dodala. 

Deli s prijatelji