SPREMEMBE

Telekom bo podražil večino paketov, 16 pa jih ukinja

Objavljeno 24. november 2014 19.57 | Posodobljeno 24. november 2014 19.57 | Piše: Mo. S.

Preverite, ali je paket, na katerega ste naročeni, po novih cenah še vedno optimalen glede na vašo porabo in potrebe.

LJUBLJANA – Z decembrom se (vsaj pri Telekomu Slovenije) obetajo spremembe storitev mobilne telefonije. Večini naročnikov bodo naročnino podražili, ob tem pa bodo zmanjšali število paketov in znižali količino podatkov v opcijah za gostovanje v EU in na Balkanu.

Večina paketov dražja za skoraj en evro na mesec

Spremembe v veljavo stopijo 1. decembra. Večini paketov bodo mesečno naročnino podražili za 0,95 evra, izjema pa so paketi Enostavni 100/plus, Enostavni 300/plus, Penzion 100 in Penzion 300/plus, ki bodo dražji za pet centov. Za enak znesek se podraži tudi opcija Deezer. Mesečne naročnine ne bodo spremenili paketoma Enotni paket in Paket Gluhi, medtem ko se bo mesečna naročnina na Paket Gluhi plus znižala za 5 centov.

Ukinjajo 16 paketov

Ob tem bodo pri Telekomu ukinili kar 16 paketov, pri čemer gre tudi za promocijske pakete, ki jih zdaj spreminjajo v pakete redne ponudbe. Če uporabljate paket, ki ga po 1. decembru ne bo več v ponudbi, se lahko do 30. novembra odločite za brezplačen prestop v kateri koli drug paket.

Če tega ne boste storili, vam bo Telekom pakete spremenil tako:

  • Paket B, EuroBasket in Paket neomejeno v paket Neomejeni C.
  • Opti Povezani, Paket C, Povezani 4000, Povezani 55, Super Povezani in Mega Povezani v paket Neomejeni D skupaj z brezplačnim naročniškim razmerjem s paketom SIM 2 za prenos podatkov.
  • Osnovni Povezani in Paket A v paket Neomejeni B.
  • Paket 2012, Skupaj 2012, Paket 2013, Pomlad 2013 in Jesen 2013 v paket 2014.

Spremembe veljajo za zasebne uporabnike, poslovni uporabniki bodo lahko razporejeni v drugačne pakete.


Prepričajte se ...

Preverite, ali je paket, na katerega ste naročeni, po novih cenah še vedno optimalen glede na vašo porabo in potrebe. To še posebej velja za uporabnike naročniških paketov, ki jih po 1. decembru ne bo več: preverite, v kateri paket boste razporejeni, in ga primerjajte z drugo ponudbo tako pri Telekomu kot pri drugih operaterjih, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Za enako ceno manj prenosa podatkov v tujini

Kar zadeva gostovanje v EU in nekaterih balkanskih državah, cene opcij EU 3, Balkan 3, EU 7 in Balkan 7 ostajajo enake, a je vanje vključena bistveno nižja količina podatkov. Namesto 500 MB bo od 1. decembra pri opcijah EU 3 in Balkan 3 za 5,90 evra mogoče ob 1000 enotah (minut klicev ali poslanih kratkih sporočil) poslati le še 50 MB podatkov (do zdaj 500 MB), za 9,90 evra pri opcijah EU 7 in Balkan 7 pa bo po novem vključenih le 100 MB podatkov (do zdaj 1 GB, torej 1024 MB).

Spremenile se bodo tudi cene klicev iz Telekomovega fiksnega omrežja. Za minuto pogovora v fiksnem omrežju bo treba odšteti 3,3 centa, klic v druga fiksna omrežja bo stal od 5,61 do 11,34 centa na minuto, klic v mobilno omrežje pa bodo zaračunali do 19,15 centa na minuto. Od začetka decembra bodo drugačne tudi cene klicev v tujino.

Kako ukrepati?

Do 30. novembra se lahko odločite, da brez sankcij odstopite od naročniške pogodbe tudi, če ste s Telekomom Slovenije sklenili pogodbo o vezavi. Še vedno pa velja, da boste morali vsi, ki ste kupili opremo po subvencionirani ceni, zanjo ob zamenjavi doplačati – ne glede na to, ali jo boste vrnili (zaračunali vam bodo uporabnino) ali pa jo zadržali (plačati boste morali preostalo vrednost). Prav tako boste morali poravnati vse še neplačane obroke in preostale pogodbeno dogovorjene obveznosti.

Deli s prijatelji