POSEL BO

Telekom Austria dobil zeleno luč za prevzem v Sloveniji

Objavljeno 26. avgust 2015 12.07 | Posodobljeno 26. avgust 2015 12.07 | Piše: STA, K. K.

Avstrijski telekom, ki ima pod svojim okriljem tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil, naj bi za nakup Amisa odštel 30 milijonov evrov.

LCD-televizor (fotografija je simbolična)

MARIBOR – Avstrijski telekomunikacijski koncern Telekom Austria naj bi dobil zeleno luč za prevzem mariborske telekomunikacijske družbe Amis. Posel naj bi namreč odobrila tudi slovenska agencija za varstvo konkurence, je STA izvedela iz neuradnih, a zanesljivih virov. V nekaj tednih, gotovo pa že septembra, naj bi bil tako posel zaključen še s plačilom kupnine. Takrat bodo Avstrijci formalno in operativno prevzeli vajeti upravljanja Amisa, danes piše časnik Večer.

Telekom Austria se je sicer za nakup Amisa dogovoril junija letos. Avstrijski telekom, ki ima pod svojim okriljem tudi slovenskega mobilnega operaterja Simobil, naj bi za nakup Amisa odštel 30 milijonov evrov. Avstrijski telekom, ki ga lastniško obvladuje mehiški telekomunikacijski velikan America Movil, je kupil celotni Amis oziroma holdinško družbo Amisco, pod okrilje katere sodita Amis Slovenija in Amis Hrvaška. Deleže so prodali sklad Iris Capital, sklad Kebek Private Equity in Amisovi vodstveni delavci.

Skupina Amis je lani ustvarila 41 milijonov evrov prihodkov, od tega 80 odstotkov v Sloveniji, skupno je imela na slovenskem in hrvaškem trgu okrog 86.000 uporabnikov storitev dostopa do interneta ter IP-televizije in telefonije – od tega 63.000 v Sloveniji in 23.000 na Hrvaškem. Amis je tretji največji ponudnik storitev IP-televizije v Sloveniji, konec prvega četrtletja letos je po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve imel 13,7-odstoten delež.

Na trgu IP-telefonije je Amis z 9,3-odstotnim deležem zasedal četrto mesto, z 11,7-odstotnim deležem pa tudi četrto mesto na trgu fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta.

Simobil je medtem z 29,4-odstotnim deležem drugi največji mobilni operater v Sloveniji, kar pomeni, da bo Telekom Austria s pridobitvijo Amisa na slovenskem trgu zaokrožil svojo ponudbo telekomunikacijskih storitev.

Deli s prijatelji