VLADA V ODSTOPU

Tekočo agonijo bi 
preprečile volitve

Objavljeno 14. maj 2014 09.55 | Posodobljeno 14. maj 2014 09.58 | Piše: Jadran Vatovec

Uroš Čufer se veseli, da mu ni treba več po soglasje med poslance.

Finančni minister Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Ni nobenega dvoma, da sme vlada, ker je že v odstopu, opravljati samo še tako imenovane tekoče posle. Tudi premierka v odstopu mag. Alenka Bratušek sme zdaj opravljati zgolj tekoče posle.

Ko neka vlada lahko opravlja samo še tekoče posle, se mora politika uskladiti, ali posamezno ravnanje predstavnikov prve še spada med tekoče posle ali že ne več. Če navedemo konkreten primer: parlamentarne stranke, ki v tem hipu podpirajo našo vlado v odstopu, se strinjajo, da politične razmere (posledice vladne krize) ne morejo biti izgovor za morebitne zastoje pri črpanju sredstev EU, saj si Slovenija nečesa takšnega ne more privoščiti. Se pa celo vladna služba za zakonodajo strinja, da se vlada med opravljanjem tekočih poslov ne bi smela več lotevati nobenega novega zakonodajnega projekta, niti ne bi smela uvajati novih politik.

Mag. Bratuškovi menda tudi zaradi tega predvčerajšnjim ni preostalo drugega, kot da se je zgolj tekoče udeležila slovesnosti ob vrnitvi 20. kontingenta Slovenske vojske iz Afganistana in v slavnostnem nagovoru poudarila, kako zelo vesela je, da so se vsi slovenski vojaki iz Afganistana srečno vrnili v domovino: »Tveganje je del vašega poklica, ki pa ga opravljate več kot vzorno. Zato se vam še enkrat zahvaljujem za vaš prispevek pri izgradnji nacionalnega in mednarodnega miru in varnosti ter krepitvi ugleda in kredibilnosti Slovenije v mednarodnem okolju.«

Predčasne volitve bi rade prelagale predvsem tiste stranke, ki kalkulirajo, da bi potem morda na njih lahko dobile precej, precej več glasov.

Združevanje moči vizionarjev

Včeraj se je mag. Bratuškova udeležila odprtja novih prostorov kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana, danes pa bo v mariborskem hotelu Habakuk že navzoča na odprtju konference PODIM, kjer bo znova tudi slavnostna govornica. Vsi ti »tekoči posli« premierke v odstopu še najbolj spominjajo na intenzivno predvolilno kampanjo zaradi bližajočih se predčasnih parlamentarnih volitev. Je mar zato v Vitanju – tam je minuli petek potekala osrednja državna slovesnost ob deseti obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo – pozvala k združitvi sil vizionarjev, razumnih politik in evropskih vrednot, s čimer naj bi si zagotovili, da se bomo tudi v prihodnje lahko veselili takšnih obletnic?

In kako bi se najlaže rešili vseh predvolilnih tekočih poslov? Preprosto, za to potrebujemo volitve. Čim prej. Glede tega se strinjajo vse parlamentarne stranke. Ne morejo pa, jasno, nad tem biti navdušene stare in nove zunajparlamentarne stranke (nekatere nove v tem hipu še niti niso ustanovljene!). Njihove (kolo)vodje si želijo, da bi volitve prelagali vsaj toliko časa, da bi bili lahko prepričani, da bodo na volitvah lahko prejeli precej več glasov, kot bi jih, če bi bile, na primer, volitve že junija. Stranka Solidarnost, ki združuje predvsem nekdanje tako imenovane vstajnike (njen predsednik je Uroš Lubej), a tudi nekatere večne preseljevalce iz enega dela strankarskega prizorišča v njegov drugi del, je zažugala, da bo razmislila o tem, da bi sprožila ustavni spor (?!?), če bi kazalo, da bi bile lahko predčasne volitve že julija. Je pa tudi res, da je Solidarnost hkrati še glasna zagovornica domnevnega nacionalnega interesa, saj nasprotuje tudi prodaji Mercatorja. Kar je le še en dokaz več, da bi bilo vsekakor najbolje, da bi bile volitve čim prej.

Odločiti se bo treba kljub optimizmu

image

Med optimističnimi maratonci, ki zdaj tečejo le še častni krog, je tudi dr. Uroš Čufer. Foto: Tomi Lombar

Minister za finance v odstopu dr. Uroš Čufer je še vedno optimist. Vsaj če lahko sodimo (sklepamo) po tistemu, kar je izjavil na srečanju Kluba gospodarstvenikov slovenske Istre. Dejal je namreč, da je večina postopkov, povezanih s prestrukturiranjem bančnega sektorja, »že v teku« in se bodo v kratkem začeli kazati prvi rezultati tega ter da ni ovir, ki bi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) lahko preprečile uresničitev predvidene privatizacije državnih podjetij. Strinja se sicer, da se bo zdaj treba odločiti: ali to storiti pred predčasnimi volitvami ali šele po njih. Čufer opozarja, da ima vlada še vedno vsa pooblastila za dokapitalizacijo Abanke in Banke Celje ter da za nadaljnje prestrukturiranje bančnega sektorja ne potrebuje soglasja državnega zbora. 

 

Deli s prijatelji