NA PREŽI ZA FUNKCIJO

Tekmeci za Vebrov fotelj

Objavljeno 05. april 2015 11.58 | Posodobljeno 05. april 2015 12.14 | Piše: K. K.

V igri naj bi bili, seveda v kvoti SD, Uroš Krek, Ljubica Jelušič, Anton Bebler in Ladislav Lipič.

LJUBLJANA – Medtem ko po odstopu očitno plagiatorske magistrice Klavdije Markež družabna omrežja pretresajo takšne in drugačne duhovitosti, kdo bi bil v Sloveniji sploh še pripravljen prevzeti ministrski položaj (nekateri na pomoč kličejo celo Damijana Murka), se po poročanju spletnega portala Požareport za ministrstvo za obrambo, ki ga bo po praznikih po vsej verjetnosti moral zapustiti Janko Veber, ki si je vzel več moči, kot mu je pripada, v stranki SD, ki ji resor trenutno pripada, kar drenjajo. Kar sami naj

Samo še SD verjame Vebru

Predlog za Vebrovo razrešitev je predsednik vlade Miro Cerar poslal v DZ v torek, dva dni kasneje pa je skupina 36 poslancev s prvopodpisano Lilijano Kozlovič (SMC) vložila zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali predlog. O dnevu seje se bo v torek dogovoril kolegij predsednika DZ, najverjetneje pa bo obveljal četrtek.

Cerar je v predlogu za razrešitev navedel, da je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Pred tem je ministra pozval k odstopu, a se ta za to ni odločil. DZ bo o Cerarjevem predlogu glasoval z navadno večino.

Na podlagi napovedi poslanskih skupin je pričakovati Vebrovo razrešitev. Vprašanje je le, ali bo sploh prišlo do glasovanja o Cerarjevem predlogu, saj lahko Veber odstopi tudi v času obravnave predloga v DZ.

Afera je izbruhnila po tem, ko je prišlo na dan, da je minister OVS naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma. Za Vebrom trdno stojijo v njegovi stranki SD. Prepričani so, da je minister ravnal zakonito, in pričakujejo, da bo to tudi pojasnil na izredni seji DZ.

STA

bi se ponujali Anton Bebler, Ladislav Lipič in Uroš Krek. Vsi trije so sicer na visokih političnih funkcijah že leta. Čeprav je namige, da se želi vrniti v stavbo, ki jo varuje Maistrov spomenik, zavrnila za navadno laž, pa naj bi si po poročanju portala svoje stare funkcije vendarle želela tudi Ljubica Jelušič.

Razočarana Jelušičeva?

Portal poroča, da naj bi se Jelušičeva kampanje, v kateri napada medije z izjavami, da »v živo opazuje medijsko konstrukcijo realnosti«, zatekla iz razočaranja nad slabo podporo svojih strankarskih kolegov za njen povratek na ministrski položaj. Portal poroča, da se v SD širijo govorice, da bo, če bo ministrica za obrambo Jelušičeva, ta resor dejansko vodil prvak opozicije Janez Janša. Kazala pa naj bi tudi, tako poroča portal, na hud zakulisni spopad znotraj stranke. 

Bivša Türkova svetovalca

V spopadu znotraj SD se omenjata kar dva bivša svetovalca bivšega predsednika republike Danila Türka. Krek je tudi svetovalec današnjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki ga po pisanju portala ne bo pogrešal, kot možni kandidat za ministra za obrambo pa se je omenjal, ko je vlado sestavljala Alenka Bratušek. Krek takrat sicer ni postal minister, saj je funkcijo zasedel Roman Jakič, ki pa je za svetovalca po pogodbi vzel drugega bivšega Türkovega svetovalca, generala Lipiča.

Kučanov človek

Zadnji v vrsti naj bi bil Bebler, ki se po pisanju portala po Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, na kateri predava tudi Jelušičeva, hvali, da ima podporo stare garde znotraj SD in Milana Kučana. Bebler je sicer po poročanju nekaterih medijev pred tedni aktivno sodeloval v pobudi Marka Voljča Act Tank, kjer naj bi bil med glavnimi agitatorji za akcijo. 
 

Deli s prijatelji