BREZ PODPORE

Teh podjetij ne damo, usmilili bi se tudi bank

Objavljeno 19. januar 2015 11.25 | Posodobljeno 19. januar 2015 09.53 | Piše: A. K.

Nadaljevanju prodaje 15 podjetij nasprotuje manj kot polovica vprašanih.

Ta teden sta Telekom in T-2 z veliko vnemo dokazovala, kdo je komu dolžan milijonske zneske in kdo se ne drži poštenih poslovnih praks

LJUBLJANA – Ena najbolj vročih tem v Sloveniji je zagotovo privatizacija. Kljub intenzivnim razpravam pa se stališče javnosti ni bistveno spremenilo. Večina oziroma 47 odstotkov še vedno nasprotuje nadaljevanju privatizacije 15 podjetij, za nadaljevanje privatizacije pa je bilo 36 odstotkov vprašanih, kaže anketa Dela.

Na vprašanje o konkretnih podjetjih, ki bi jih lahko država prodala, kaže, da ima prodaja na tej ravni še manj podpore. Celo pri državnih bankah, v katere je država vložila milijarde evrov, se je v primerjavi z novembrom podpora prodaji zmanjšala. Za prodajo NKBM se je odločilo 37 odstotkov vprašanih, za prodajo NLB pa 36 odstotkov. Telekom Slovenija je v očeh javnosti od začetka razumljen kot podjetje izjemnega pomena, saj je bilo kar 68 odstotkov vprašanih proti prodaji. Proti prodaji Petrola je 70, proti prodaji Krke pa kar 74 odstotkov vprašanih.

Ne podpirajo financiranja zasebnih šol

V raziskavi javnega mnenja so bili anketiranci vprašani tudi o tem, kako gledajo na odločitev ustavnega sodišča, ki je pri financiranju izenačilo javno in zasebno šolstvo. Več kot polovica sodelujočih takšno odločitev podpira, 54 odstotkov pa se z odločitvijo ustavnih sodnikov ne strinja.

 

Deli s prijatelji