NA ZAGOVORU

»Tega filma v vladi Alenke Bratušek ne boste videli«

Objavljeno 26. marec 2014 14.44 | Posodobljeno 26. marec 2014 14.57 | Piše: T. L.

Zadolževanje se čez noč ne da ustaviti, je ponovila premierka.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek se zagovarja pred poslankami in poslanci v parlamentu. Med ministri v njeni ekipi se je za danes opravičila ministrica Alenka Trop Skaza, ki je – z izjemo včerajšnje tiskovne konference – že nekaj dni na bolniški. Premierka je danes pred poslanci dejala »Žal mi je, da ministri, ki odhajajo, nočejo govoriti o pritiskih.«

Tonin je Bratuškovo vpraševal o zagonu slovenskega gospodarstva in o tem, da je Slovenija polna klinično mrtvih podjetij, pri čemer je jasno, da tako za pokojnine in druge izdatke skrbijo prihodki iz plač. Ker pa novih delovnih mest ni, je Tonina zanimalo, kaj bo Bratuškova naredila v prihodnje.

Kaj dela slaba banka

»Prvi korak k boljšemu stanju našega gospodarstva je bila sanacija bančnega sistem. Sem pa vedno poudarjala, da sanacija sama nikoli ne bo dovolj. Povedala sem, da so se problemi v bankah ustvarili tudi zato, ker so bila podjetja prezadolžena,« je v uvodu povedala premierka. Dodala je, da si tudi sama želi, da bi postopki razdolževanja potekali hitreje. Sicer pa se slaba banka trenutno ukvarja s 43 večjimi primeri razdolževanja podjetij (ko je družba izpostavljena z več kot 10 milijoni evri) in devetimi manjšimi. Skupna izpostavljenost je milijarda evrov. 

»Oba pa se strinjava, da je treba to izvesti dobro, sicer se lahko zgodi, da bo čez nekaj let treba postopke ponoviti, tega pa si ne vi ne jaz ne želimo.« Prosila je, da jim podjetniki takoj, ko ugotovijo, da je v zakonu o insolvenčnosti kakšna pomanjkljivost, to sporočijo in da se »bodo usedli skupaj ter problem rešili«. Tonin ji je oporekal, češ da so podjetniki na težave, ki jih imajo, že opozorili, pa se ni nič spremenilo.

Premierka je sicer prepričana, da je srednjeročni cilj (60.000 delovnih mest) dosegljiv. Poleg tega je prepričana, da DDV ni obremenil gospodarstva.

Drugače pa je z davkom na nepremičnine. Bratuškova je sicer še vedno prepričana, da bo gospodarstvo obdavčeno popolnoma enako, kot je bilo s plačevanjem nadomestila za uporabo zemljišča. 

Koliko je 1000 evrov v Sloveniji in na Slovaškem

Tonin je opozoril, da za slovensko plačo 1000 evrov delodajalec plača 1900 evrov, na Slovaškem pa delodajalca delavčeva plača 1000 evrov stane 1300 evrov, kar je po njegovem mnenju eden od razlogov, da se Slovenija iz krize ne more izvleči.

Širclju je Bratuškova dejala, da sam dobro ve, da se zadolževanje ne more končati čez noč. Konsolidacija javnih financ poteka v skladu s pravili EU, zagotavlja. Sicer pa je na Šircljevo vprašanje o pretiranem zadolževanju in prenizki gospodarski rasti Bratuškova odgovorila z že slišanimi argumenti in številkami o tem, v kakšnem stanju je državo pustila vlada Janeza Janše

»Predsednica pogosto analizira vlado Janeza Janše. Ne daje pa odgovorov na to, kakšna bo prihodnost te države,« je ugotovil Šircelj. 

Katerega filma v vladi Bratuškove ne bo

Če se Slovenija ne bi zadolževala, bi morali za 40 odstotkov znižati pokojnine, odpustiti 40 odstotkov ljudi in praktično ustaviti vse socialne transferje. »Gospod Šircelj, tega filma v vladi Alenke Bratušek ne boste videli, in upamo, da tudi v prihodnosti v naši državi ne bo nikogar, ki bi lahko storil to,« je bila odločna Bratuškova. 

Žal ji je, da ministri molčijo o pritiskih

Franc Bogovič (SLS) pa je Bratuškovo okrcal, češ da se ji je kadrovska politika skazila. Odšlo je pet ministrov, trije so v interpelaciji, omenil pa je še Luko Koper, ki po njegovem mnenju Bratuškovi prav tako ne more biti v čast.

»Absolutno se zavedamo problemov v zdravstvu. So se pa v naši mladi državi nalagali 20 let. Alenka Bratušek jih ne more rešiti v enem letu.«

Ponovila je, da ji je žal, da je nova ministrica omagala zelo hitro, ob tem pa naštela, kaj je bilo v tem mesecu kljub vsemu narejeno na področju zdravstva. »Verjamem, da je kje kdo, ki bo, ker bomo v zdravstvu privarčevali okoli 100 milijonov evrov, živčen.« Pripomnila pa je, da ji je žal, da ministri nočejo povedati, kdo nanje pritiska. Poudarja pa, da mora biti za pristojne organe pregon korupcije in kriminala v zdravstvu velika prioriteta.

Deli s prijatelji