BLANCA

Teden slovesa velikih Slovencev in spomin na 13 izgubljenih življenj

Objavljeno 03. julij 2015 19.12 | Posodobljeno 03. julij 2015 20.55 | Piše: T. L.

Mineva sedem let od velike tragedije na Blanci, v kateri je ugasnilo 13 življenj.

Spomenik žrtvam tragedije

SEVNICA – Potem ko se je včeraj poslovil velikan slovenske narodnozabavne glasbe Slavko Avsenik imagein je v torkovi nesreči umrl alpinist Marjan Manfreda,image se danes v Sevnici spominjajo tragične nesreče pri spustu s čolni na jezu pri hidroelektrarni (HE) Blanca, v kateri je življenje izgubilo 13 ljudi.

Tudi letos, ob sedmi obletnici tragedije, se je vodstvo sevniške občine poklonilo spominu na umrle ob 17.30 pri spomeniku pri HE Blanca. 

Nesreča na Blanci je najhujša nesreča na vodi v Sloveniji. »Zadnji spust po Savi«, ki bi se moral končati v Brestanici, je priredil sevniški župan in član stranke SLS Kristijan Janc 3. julija 2008. Od 14 oseb, kolikor jih je bilo v obeh čolnih, jih je utonilo 13, iz vode so rešili le Ano Janc, ženo župana.

V tragediji so umrli Kristijan Janc, sevniški župan in poslanec, Rudi Dobnik, podžupan Sevnice, Janko Zemljak, podjetje Infra, Vojka Alif, podjetje Infra, Miran Ribič, podjetje Infra, Mihael Metelko, predsednik KS Studenec, Marjan Kogovšek, predstavnik KS Boštanj, Branko Safič, predsednik ribiške družine Marok Sevnica, Aleš Logar, spremljevalec krmar, Mateja Konajzler, višja svetovalka splošne službe na sevniški občini, Mitja Špilek, spremljevalec in krmar, Bojan Lipovšek, direktor Komunale Sevnica, in Bogoslav Peklar, predsednik Krajevne skupnosti Blanca.

Deli s prijatelji