NOVO MESTO

Teden cvička letos pod Trško goro

Objavljeno 03. maj 2013 12.17 | Posodobljeno 03. maj 2013 12.18 | Piše: STA, Mo. S.

Obiskovalce in pohodnike bo z avtobusne in železniške postaje v središču Novega mesta na prizorišče vozil brezplačni avtobus.

Cviček je zelo priljubljen

NOVO MESTO – V dolenjski prestolnici se s povorko dolenjskih vinogradnikov začenja tradicionalni 41. Teden cvička. Kot je povedal predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura, so prireditve Tedna cvička z novomeškega Glavnega trga zaradi težav z mestnim prometom letos preselili v vinogradniško okolje pod tamkajšnjo Trško goro. Nekatere prireditve, kot je povorka vinogradniških društev, so zato prilagodili novemu prizorišču, Teden cvička pa so že lani nadgradili z odmevnim sedemkilometrskim pohodom po poti harmonikarja Lojzeta Slaka, na katerem v soboto pričakujejo okoli tisoč pohodnikov iz vse Slovenije, je dodal.

Na dvodnevni prireditvi ob lepem vremenu pričakujejo več kot 15.000 obiskovalcev.

Povorka, s katero bodo danes popoldne začeli Teden cvička, se bo iz trgovskega središča Qlandia (ob 17.30) nadaljevala do prizorišča na bližnjem Bajnofu, kjer bodo 41. Teden cvička ob 19. uri tudi uradno odprli.

Novi kralj in ambasadorji cvička

Nato bodo nagrajenim vinogradnikom podelili velike zlate medalje, kronali Roberta Jarkoviča iz Gadove peči za letošnjega kralja cvička, Petra Brcarja, Franca Martinčiča ter Ivana Pungerčarja pa razglasili za ambasadorje cvička.

Spominska plošča za Lojzeta Slaka

V soboto ob 10. uri se bodo cvičkovi pohodniki odpravili na 2. pohod po Slakovi poti po obronkih novomeške Trške gore, v okviru katerega bodo na njenem vrhu odkrili spominsko ploščo temu pokojnemu dolenjskemu harmonikarju, ki je bil tudi eden od ambasadorjev cvička in trškogorski vinogradnik. Pohodniki se bodo nato lahko pridružili drugim obiskovalcem Tedna cvička, za vse pa bo pod Trško goro v soboto od 14. ure do 2. ure zjutraj potekal zabavni spored.

Brezplačni prevoz do prizorišča

Obiskovalce Tedna cvička in pohodnike bo z avtobusne postaje in železniške postaje v središču Novega mesta na prizorišče oba dneva vozil brezplačen avtobus, je še povedal Žura.

Deli s prijatelji