NA KOŽO

Tecimo na pomoč

Objavljeno 22. april 2013 00.15 | Posodobljeno 22. april 2013 00.15 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Vaše plemenito dejanje pomaga, da nikoli ne boste nemočni in sami.

Rok Tamše.

Se udeležujete dobrodelnih prireditev in kakšno je vaše mnenje o njih? Verjetno bi bil večinski odgovor na prvi del vprašanja pritrdilen, na drugi del pa bi znali najti celo paleto razlag; od teh, kako so se razrasle kot gobe po dežju, da si določeni ljudje polnijo žepe tudi s tovrstnimi dogodki, da zbrani denar le v okrnjeni vsoti konča pri tistih, ki jim je namenjen, do tistih, da bi takšnih projektov moralo biti še več, saj bi tako pri ljudeh, sploh pri najmlajših, okrepili občutek za pomoč tistim, ki so je potrebni.

V Sloveniji so športniki med največjimi ambasadorji dobrodelnih akcij, po zgledih iz tujine so nekateri zasnovali lastne projekte. Športno občinstvo je po eni strani zelo zahtevno do svojih ljubljencev v tekmovalnih arenah, po drugi pa največjim asom zvesto sledi tudi zunaj športa. V športnem okolju imajo pripadnost, povezanost, solidarnost, pomoč in fair play še posebno težo in učinek. Kakor se otroci hitro navzamejo delovnih navad, pravil in discipline skozi šport, tako širše občinstvo rade volje sprejme sporočila šampionov, junakov sodobnega časa. Uspešen športnik je odlična blagovna znamka, ki pritegne.

Tega se zaveda tudi nekdanji as s smučarskih strmin Jure Košir, ki je v soboto s sodelavci izvedel peti Formaraton, osemurni dobrodelni tekaški dogodek v ljubljanskem parku Tivoli. Tekli ali hodili smo lahko ves čas med deveto zjutraj in peto popoldan, za dober namen pa je štela že sama udeležba, torej plačana startnina. S tem, pa tudi z vsakim pretečenim ali prehojenim kilometrom, smo pomagali otrokom, ki bijejo življenjski boj z rakom. Bi moral biti klic na pomoč še bolj presunljiv ter vabilo k zdravemu načinu življenja še bolj prepričljivo in manj zahtevno? Če ste med tistimi, ki so ravnodušni ob vabilih na podobne dobrodelne prireditve, kjer se je treba odreči kakšni nekoristni razvadi in vsaj malce razgibati, potem v prihodnje to jemljite kot obupani klic na pomoč. Dvakratno plemenito dejanje – za lastno dušo in telo ter pomoč sočloveku – vam bo pomagalo, da nikoli ne boste ostali nemočni in sami. 

Deli s prijatelji