DRZNO

Tatovi v galeriji na Metelkovi: za okoli 30.000 evrov škode

Objavljeno 09. oktober 2013 18.00 | Posodobljeno 09. oktober 2013 18.39 | Piše: STA, A. L.

Prišli so zamaskirani in odnesli razstavljene predmete.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Policisti so bili v torek okoli 18.30 obveščeni o tatvini razstavljenih predmetov v galeriji na Metelkovi ulici. Obvestili so jih, da je v galerijo vstopilo okoli 15 zamaskiranih oseb, ki so odvrgle več letakov in odnesle razstavljene predmete. Po podatkih ljubljanske policijske uprave so s tem povzročile za okoli 30.000 evrov škode.

Alkatraz oblegan

Policija v zvezi z dogodkom nadaljuje kriminalistično preiskavo, o vseh ugotovitvah pa bodo obvestili tožilstvo, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek. Sporočilo za javnost o tatvini je poslala tudi avtorica umetniškega projekta Marija Mojca Pungerčar, ki je pojasnila, da je do tatvine okoli 18. ure prišlo v galeriji Alkatraz v Ljubljani. Razstava Socialdress - Moč ljudem, na kateri so bili na ogled tekstilni izdelki za dom in gospodinjstvo s protestnimi slogani z vseslovenskih ljudskih vstaj je zato predčasno zaprta.

Akcija proti prenovi nekdanje tovarne Rog?

Po njenih besedah so neznanci s seboj odnesli tudi del gospodinjske opreme, ki je bila namenjena demonstraciji razstavljenih predmetov, pustili pa so liste s sporočilom »Ne bomo bager, ki ruši Rog«. Pungerčarjeva storilce poziva, naj svoja stališča povedo odkrito ter naj ukradena dela in opremo vrnejo.

»Če je to akcija, naperjena proti prenovi nekdanje tovarne Rog, menimo, da je bila usmerjena na napačen naslov, in pričakujemo, da bo skupina svoja stališča izrazila oziroma naslovila na mestne odločevalce,« sporočajo na spletni strani galerije Alkatraz. Zapisali so, da se ne strinjajo z nasiljem, ki je uperjeno proti šibkim, in pojasnili, da je delavnica v sklopu projekta Socialdress - Moč ljudem kot tečajnice gostila ženske, pri čemer so imele prednost brezposelne. »Napadanje družbenoozaveščevalnih projektov, v katerih sodelujejo neprivilegirane osebe, je nesmiselno in obsodbe vredno,« so dodali.

Deli s prijatelji