DRUŽINA ZUPANČIČ

Tatjana, Luis in otroka čudežno preživeli trčenje

Objavljeno 08. oktober 2012 11.20 | Posodobljeno 07. oktober 2012 20.24 | Piše: Špela Ankele

Italijanka je na avtocesti vozila v nasprotno smer in treščila v Luisa Zupančiča.

Tatjana kar ne more verjeti, kakšno srečo so imeli (foto: Špela Ankele).

TRŽIČ – »Na novo smo se rodili,« začne z nasmehom olajšanja pripovedovati Tatjana Zupančič zgodbo o petkovem večeru. Njen mož Luis, ki ga domači kličejo kar Lojze, doda: »Lahko bi se drugače končalo.«

Po fasungo

Za družino Zupančič se je petkovo popoldne začelo kot čisto navaden konec tedna. V Kranj so se odpravili po nakupih. Ko so v Supernovi na Savskem otoku kupili hrano za ves teden, čemur na Gorenjskem preprosto rečejo kar fasunga, so se odpravili še na kavico.

V Kranju se je Lojzu in Tatjani ter njuni devetletni hčerki Niki, ki obiskuje četrti razred osnovne šole, pridružil še prijateljičin 11-letni sin Klemen. Nameravali so ga odpeljati v Tržič do starega očeta. Nato so sedli v avto, se vsi po vrsti, tudi otroka na zadnjih sedežih, pripeli z varnostnimi pasovi in se odpeljali proti domu. Včasih do Tržiča izberejo staro cesto prek Golnika, no, tokrat so se odločili, da jo do doma mahnejo po avtocesti.

Bila je ena sama velika svetloba, nato pa je naenkrat postalo temno, kot da bi bil sodni dan.

»Radia nismo poslušali, a kljub temu v avtu ni bilo tiho. Otroka sta si pripovedovala šale, midva z Lojzom sva ju poslušala. Prav fino smo se imeli,« opisuje Tatjana, kako so po avtocesti peljali proti domu. Na klancu, ki vodi od viadukta Tržiška Bistrica do izvoza za Tržič, sta bila pred njimi na voznem pasu dva avtomobila, spredaj pa še tovornjak.

Vsi trije avtomobili so se na klancu, nekaj sto metrov pred izvozom za Tržič, odločili, da prehitijo tovornjak. Prva dva sta s prehitevalnega pasu še lahko smuknila pred tovornjak, tretjemu, ki ga je vozil Lojze Zupančič, pa to ni uspelo. »Šele jutro po nesreči sva ugotovila, da se pravzaprav spomniva luči, ki so se nama približevale z nasprotne smeri. Bila je ena sama velika svetloba, nato pa je naenkrat postalo temno, kot da bi bil sodni dan. Začeli smo se sukati po avtocesti, in sreča, res sreča, da se ni v nas zaletel še kak avto,« se trenutkov, ki so jih doživljali v petek okoli 20. ure, spomni Tatjana Zupančič.

Nato natančno opiše moževe besede, ki jih je zavpil, brž ko se je avto ustavil: »Kdor more, naj gre ven!« Lojze pravi: »Na obrazu sem takoj začutil toplino krvi, ki mi je tekla iz manjše rane na čelu. Mislil sem, da smo vsi polomljeni, da bo vse krvavo. A ko sem zavpil, da moramo iz avta, smo prav po čudežu vsi štirje vstali in šli ven.« Tu se Lojzu in Tatjani, a tudi njeni mami in babici, ki z občutki neverjetne sreče v srcu spremljata naš pogovor, znova zarosijo oči, obraz pa razširi v olajšujoč nasmeh.

Že prej oplazila avto

Na Policijski upravi Kranj so o nesreči na avtocesti zapisali, da se je zgodila ob 19.47, in to zaradi vožnje v nasprotno smer po avtomobilski cesti. Že od Lesc je 71-letna italijanska državljanka vozila proti Kranju po napačni strani avtoceste. »V bližini viadukta Tržiška Bistrica je silovito trčila v osebni avtomobil 39 let starega voznika osebnega avtomobila, ki je pravilno vozil v smeri Tržiča. Trčenje je bilo tako silovito, da je voznica na kraju dogodka umrla zaradi poškodb. Preostali udeleženci v prometni nesreči niso bili huje poškodovani,« so nekaj ur po nesreči sporočili gorenjski policisti. Izvedeli smo še, da bi se Italijankina vožnja utegnila tragično končati že blizu Brezij, saj je tam njen avto oplazil pravilno vozeči avtomobil.

Čudežno preživeli

Ko je razbita pločevina obstala na cesti, so nekateri vozniki brezbrižno peljali mimo. »Voznik tovornjaka, ki je govoril nemško, se je sicer ustavil. Hotel sem, da bi počakal na policiste, saj bi morda vedel povedati kaj več o okoliščinah nesreče, toda po kratkem postanku je sedel v kabino in odpeljal naprej,« pojasni Lojze. A nekaj voznikov je po nesreči ustavilo. »Mimo sta pripeljala medicinska sestra Tadeja, ki dela v jeseniški bolnišnici, in njen svak, gasilec. Ustavila sta se in nam takoj prihitela na pomoč. Ustavila je tudi ena zdravnica, a njenega imena ne veva,« sta trenutke tik po dogodku še opisala zakonca iz Tržiča.

Hitro, pravita Zupančičeva, so na kraj dogajanja prišli reševalci, policisti, gasilci. Voznici malega srebrnega avtomobila italijanskih registracij, ki je v napačno smer na avtocesto zapeljala že v Lescah in po napačnem pasu do zanjo usodnega trčenja vozila več kot deset kilometrov, niso mogli več pomagati. »Zdravnik je spraševal, kje so potniki v zelenem avtu. Rekli smo, da smo to mi, pa preprosto ni mogel verjeti, da smo živi in zdravi,« pojasni Lojze, njegova žena Tatjana pa doda: »Vse so nas nato odpeljali k zdravnici v kranjski zdravstveni dom. Tudi ona je rekla, da nas mora imeti nekdo zgoraj izjemno rad.«

Zupančičevi pa pravijo, da se morajo za to, da so živi, zahvaliti še nekomu. Pravzaprav nečemu, ki pa je v petek žal opravil svojo zadnjo pot. Avta daewoo lanos zakonca Zupančič kar ne moreta prehvaliti. Morda tudi zato, ker sta zeleni avtomobil kupila 22. oktobra 2004, točno na deseto obletnico poroke. »To je bila naša žaba. To je bil naš srečni avto, ki nam je vsem rešil življenje. Dobro nam je služil in kar nismo in nismo ga hoteli prodati, čeprav ga je hotel odkupiti mehanik,« pravi Lojze Zupančič. Rodil se je v Argentini, se pred 18 leti odpravil v Slovenijo, točneje na Dolenjsko in v Ljubljano, raziskovat korenine. Pot ga je takrat zanesla tudi v Tržič, do sestrične, in na Gorenjskem je spoznal Tatjano. »Pol leta po prvem srečanju sva se poročila, Lojze pa odtlej živi tukaj. Sva rekla, da kar bo, naj bo. In je še danes,« o začetku družine, ki je v petek doživela novo rojstvo, za konec pove Tatjana Zupančič.

V nekaj minutah 40 klicev

Ko je voznica malega srebrnega fiata z italijanskimi registrskimi tablicami na avtocesto zapeljala v napačno smer, so začeli brneti telefoni tako pri policistih kot tudi na prometnih servisih, in nekatere radijske postaje so brž obvestile voznike, da se jim iz nasprotne smeri približuje nevarnost. »Prvi nas je obvestil voznik, ki je opazil, da je v napačno smer na avtocesto v Lescah zapeljal neznani voznik. Kranjski operativnokomunikacijski center je hitro obvestil vse patrulje in Dars, da bi prek elektronskih usmerjevalnih tabel poskušali ustaviti promet proti Jesenicam. S temi tablami bi denimo lahko ustavili promet skozi predor Peračica, a očitno je bilo na voljo premalo časa,« je pojasnil Boštjan Glavič s kranjske policijske uprave in dodal, da je številko 113 v pičlih nekaj minutah poklicalo 40 voznikov, ki so opozarjali na nevarnost. Če voznik po radiu sliši, da se mu na avtocesti nasproti bliža avto, je sicer priporočljivo voziti skrajno desno, tudi po odstavnem pasu, in vključiti vse štiri utripalke, saj je največja verjetnost, da bo voznik iz nasprotne smeri pripeljal po prehitevalnem pasu, misleč, da vozi pravilno, je še priporočil Boštjan Glavič. Bila je ena sama velika svetloba, nato pa je naenkrat postalo temno, kot da bi bil sodni dan.

 

Deli s prijatelji