AFERA TELEKOM

Tanko nad Cerarja: Kot izkušen pravnik bi se moral že odločiti

Objavljeno 27. marec 2015 16.11 | Posodobljeno 27. marec 2015 16.12 | Piše: Mo. S.

Tomaž Gantar (Desus) pa pravi, da je minister za obrambo ravnal lahkomiselno.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Afere Telekom z Jankom Vebrom, ki je vojaški obveščevalni službi naročil analizo posledic menjave lastnika Telekoma Slovenije, še ni končana. Svojega ministra je v oddaji Tarča na nacionalni televiziji zagovarjal predsednik SD Dejan Židan. Ta namreč ne ve, zakaj bi bila ta poteza sporna, saj država vendar mora dobiti nekatere informacije o varnosti.

Minister za javno upravo se čudi nepreglednosti postopka

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je izpostavil vprašanje pooblastil, kjer da pri nas obstaja veliko dvomov, podpredsednik Desusa Tomaž Gantar pa meni, da je bila priprava tega seznama podjetij za privatizacijo morda pretirano lahkotna. O Vebrovem ravnanju pravi, da je glede na njegovo izkušenost v politiki ravnal »dokaj lahkomiselno«, in pričakuje, da bo najprej prišlo do ocene zakonitosti njegovega ravnanja. Če ni ravnal zakonito, pričakuje, da bo premier Miro Cerar sprejel odgovornost in se odločil. Koprivnikar je dodal še, da ga čudi, da je postopek tako nepregleden in da na dan prihajajo vedno nova dejstva. Po njegovem Vebrovi argumenti ne zdržijo popolnoma.

Luka Mesec je priznal, da se v Združeni levici do zdaj s tem niso ukvarjali. Ključen problem pa je po njegovem to, da podjetja s seznama za privatizacijo ne bodo opredeljena, ali gre za strateške ali katere koli drugačne naložbe. »Morali bi se pogovarjati o strategiji,« je povedal. Alenka Bratušek (ZaAB) se medtem sprašuje, kje so bili leta 2007, ko se je Telekom že prodajal, ljudje z Morsa, ki danes opozarjajo na to, da obstaja problem. »Varnostne službe so zatajile že takrat,« je dodala. 

Kritična Tanko in Novakova

Precej bolj kritična sta bila Jože Tanko (podpredsednik SDS) in predsednica NSi Ljudmila Novak. Prvi pravi, da ta služba po zakonu o obrambi nima nobenih omenjenih pristojnosti. Vse to bi morala analizirati vlada, pravi in dodaja, da Matej Tonin ni naredil nobene napake. »Ugotovitev je, da je minister službi naročil nekaj, kar je po zakonu sporno,« je sklenil. Po njegovem mnenju ima Cerar relativno preprosto nalogo. »Kot izkušen pravnik bi moral hitro in že sprejeti odločitev, zdaj pa si kupuje čas,« je poudaril. Če se do ponedeljka ne bo odločil, bodo poslanci SDS in NSi vložili interpelacijo zoper Vebra. Novakova pa je ugotovila, da se Veber zelo zapleta, saj da je izdal več podatkov, kot je razkrila komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. »To je samo zamegljevanje.« Moti jo, da Židan ščiti svojega ministra, ki je ravnal nezakonito. In še: »Zaradi njega je lahko ogrožena verodostojnost vlade.« Češ da je en minister nadomestljiv, če ga premier ščiti, pa to ni dobro za vlado.

Deli s prijatelji