ODZIVI

Tanko: Interpelacija je bila vložena iz obupa

Objavljeno 19. november 2012 20.48 | Posodobljeno 19. november 2012 20.49 | Piše: S. J., STA

Koalicijske stranke menijo, da je bila interpelacija preuranjena.

Jože Tanko sprašuje vlado, ali ravna v skladu z zakonom o volilni kampanji.

LJUBLJANA – Po besedah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta je preuranjeno reči, kako bodo poslanci te stranke glasovali o interpelaciji, ki jo je danes zoper notranjega ministra Vinka Gorenaka vložila Pozitivna Slovenija. »Interpelacije še niti videli nismo, preiskovalni organi pa zaplet s podpisi pod referendumsko pobudo, ki je razlog za interpelacijo, še preiskujejo,« pojasnjuje Virant.

Interpelacija je preuranjena

Predsednik SLS Radovan Žerjav je v odzivu na interpelacijo ocenil, da je ta preuranjena. Veliko bolje bi namreč bilo, da bi najprej ugotovili krivca za izgubljene podpise in šele nato vložili interpelacijo, je dejal. Interpelacije v SLS sicer po njegovih besedah ne bodo podprli.

Interpelacijo Žerjav ocenjuje kot »modro potezo« opozicije, saj bodo zaradi nje verjetno padale »tudi kakšne težke besede znotraj koalicije« glede na to, da stvar zadeva »dva akterja znotraj koalicije«.

Izgubo podpisov pa Žerjav nedvoumno ocenjuje kot škandal. »V vsakem primeru je to, kar se je zgodilo, velika nevarnost za demokracijo in se ne sme nikoli več zgoditi,« je dejal in dodal, da je tudi zato pomembno, da se najde pravega krivca.

V NSi bodo počakali na dokaze

V NSi bodo interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka najprej pogledali, je ob robu seje državnega zbora dejala predsednica NSi Ljudmila Novak. Po njenih besedah v stranki vztrajajo, da je treba izvesti vse preiskovalne postopke o izginotju podpisov pod pobudo za referendum o slabi banki do konca in na podlagi tega sprejeti ustrezne ukrepe.

»Če bi bili jasni dokazi, seveda smo za določene sankcije, vendar morajo biti ti dokazi pravi in prepričljivi,« je dodala.

Za interpelacijo ni nobenih resnih razlogov

Za interpelacijo zoper notranjega ministra Vinka Gorenaka ni nobenih resnih razlogov, meni vodja poslancev SDS Jože Tanko. Ocenjuje, da je bila pri zapletu s podpisi huda napaka storjena v državnem zboru. Dokler pristojni preiskovalni organi ne opravijo svojega dela, pa je po njegovem mnenju »nekorektno zahtevati odgovornost od kogar koli«.

Jože Tanko meni, da je bila interpelacija vložena iz »obupa, predvsem zato, da bi se zaščitili tisti, ki so bili do zdaj v bančnem sistemu nedotakljivi«. Spomnil je namreč, da se bo z zakonom o slabi banki ugotavljala odgovornost tistih, ki so odobravali ali prejemali slabo zavarovane ali nezavarovane kredite.

SD bo interpelacijo podprl

V SD po prvem pregledu interpelacije ocenjujejo, da gre vsaj za ministrovo objektivno odgovornost pri zapletu s podpisi za referendum, zato bodo interpelacijo podprli, je pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber. Če se bo izkazalo, da je šlo za naklepno dejanje, pa interpelacija po njegovem lahko uspe.

V SD po Vebrovih besedah menijo, da je Gorenak vsaj objektivno odgovoren tako za zamude, ki so glede podpisov pod pobudo za referendum Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije vezane na obveščanje državnega zbora, kot tudi za izgubljene liste s podpisi pod pobudo.

Deli s prijatelji