INTERPELACIJA

Tanko: Čuferjev odgovor je tako luknjičav kot proračun

Objavljeno 07. november 2013 19.30 | Posodobljeno 07. november 2013 19.29 | Piše: Mo. S.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko: Vlada se je torej odločila vzdrževati neki projekt bančne kanalizacije. Prek teh dveh bank bo lahko prikrito odtekal denar mimo nadzora državnega zbora.

Uroš Čufer.

LJUBLJANA – Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je spregovoril o odgovoru finančnega ministra Uroša Čuferja na interpelacijo, ki so jo proti njemu vložili 2. oktobra. Tanka je uvodoma zmotila že dolžina odgovora, saj naj bi bil ta dolg 16 strani, v resnici pa ga je le 10. »Tega odgovora je torej bistveno, bistveno manj,« je dejal vodja poslancev SDS.

Slabo argumentirani odgovor

Poleg tega meni, da minister ni z niti eno številko, tabelo ali diagramom utemeljil svoje trditve, da so javnofinančne posledice nadzorovane likvidacije manjše od tega, kot če bi bil uveden stečaj dveh bank. Tabelaričnih podatkov ni, izračunov pa tudi ne, ugotavlja in dodaja, da to pomeni, da minister svojih dejanj pač ne zmore argumentirati. »Predlog in odločitev sta bila politično usklajena,« je še povedal, saj komisijo, ki je likvidacijo predlagala, sestavljajo večinoma člani finančnega ministrstva.

Monopol nad bančništvom

Med drugim meni še, da so varčevalci Probanke in Factor banke, ki imajo na računu nad 100.000 evrov, v privilegiranem položaju, saj bodo, tako Tanko, v tem primeru dobili poplačan tudi del, višji od stotih tisočakov, čeprav zakon tega ne določa, sam postopek likvidacije pa bi po njegovem lahko trajal tudi 10 let. »Vlada se je torej odločila vzdrževati neki projekt bančne kanalizacije. Prek teh dveh bank bo lahko prikrito odtekal denar mimo nadzora državnega zbora,« ugotavlja.

»Očitno je na področju bančništva neki monopol, razbitje katerega je ključno, da država sploh začne s procesom prestrukturiranja in izhoda iz krize,« je bil še jasen vodja poslancev SDS.

image
a:1:{s:11:"description";s:71:"Virant na Tankove očitke odgovarja, da gre za dokaj nepomembno zadevo.";}
Jože Tanko ostro nad Čuferja.

Luknjičavo kot proračun

Dejal je še, da je odgovor ministra za finance na interpelacijo tako luknjičav kot proračun za prihodnji dve leti. »Prav tako je odgovor ministra nedosleden, malomaren in presenečen sem, da minister in vlada nista bolj argumentirala odločitve za nadzorovano likvidacijo obeh bank, kar je glavni očitek naše interpelacije,« je še povedal.
 

Deli s prijatelji