IZBRISANI

Tamara Vonta: Predalič bi moral ostati brez službe

Objavljeno 09. julij 2012 17.28 | Posodobljeno 09. julij 2012 17.28 | Piše: A. L.

Premier Janša ugotavlja, da se advokati ne vprašujejo, kje bo Slovenija dobila denar: »Kot da so žepi davkoplačevalcev brez dna ...«

Poslanka Tamara Vonta.

LJUBLJANA – »Sodba je logična posledica odločitev različnih organov, različnih vej oblasti v Sloveniji, tam so ugotovitve enostavno prepisali. Kdor koli bi tu krivil evropsko sodišče, bi meril na napačno tarčo. Prizadevali smo si, da se ločeni primeri ločijo od neupravičenih, da se ne bi govorilo o kategoriji 25 tisočev, ki jih nikoli ni bilo. Vlagali smo ustavne zakone, pripravljali ustavni zakon – če bi bil sprejet, ne bi bilo takšnih problemov –, vendar nismo mogli dobiti dvotretjinske večine,« na vprašanje poslanki Tamari Vonta odgovarja premier Janez Janša.

Kot da so žepi davkoplačevalcev brez dna

»Sodba govori o šestih primerih, je dokončna in Slovenija jo bo morala izvršiti. Treba bo vzpostaviti sistem, ki bo omogočil posamično presojo vsakega primera posebej. Treba je vzpostaviti sistem, da bodo te odškodnine odmerjene glede na višine drugih odškodnin. Visoki zbor naj opozorim, da še vedno ni rešeno vprašanje oškodovancev izpred 70 let. Da imamo primere posamičnih kategorij, kjer stvari še vedno niso rešene. Veseli me silno zanimanje za reševanje in to, kako je treba sodbe sodišč spoštovati. Do odškodnine so upravičeni samo tisti, ki so po volji eno politični opciji. Zelo me žalosti, da nikogar od advokatov ne zanima, kje bomo dobili ta denar. Kot da so žepi davkoplačevalcev brez dna,« pravi Janša. 

Predalič bi moral leteti

Vontova z odgovorom ni bilo zadovoljna in poudarja, da je ne zanima krivda. »Zdaj smo tu, kjer smo, in soočeni s posledicami.« Obregnila se je še na tvitanje vodje generalnega sekretariata vlade Boža Predaliča, o čemer smo pisali danes, in dodala, da bi, če bi se to zgodilo v tujini, zaradi takšnih izjav ostal brez službe.

Razprava za izbrisane

Janša priznava, da je možno, da je prišlo do napak, hkrati pa poudarja, da je treba primere ločiti. Ob tem dodaja, da številni, ki so v državnem zboru tri mesece, mlatijo prazno slamo. Vontova se je odzvala, da predsednik nakazuje, da so izbrisani tisti, zaradi katerih bi slabše živeli. Ob tem je zahtevala, da se opravi splošna razprava.

Deli s prijatelji