PRODAJA

Tamara Vonta Janši očita prekoračitev pooblastil

Objavljeno 12. oktober 2012 20.03 | Posodobljeno 12. oktober 2012 20.04 | Piše: P. J.

Poslanko Pozitivne Slovenije skrbi, o čem sta se pogovarjala Grk Kirjaku in Janša.

Tamara Vonta.

LJUBLJANA – Tamara Vonta je na predsednika vlade naslovila poslansko vprašanje, ali drži, da se je sestal s Teodorjem Kirjakujem (Theodor Kyriakou), izvršnim direktorjem medijske multinacionalke Antenne Group, ki naj bi se zanimala za vstop v Planet TV.

Očita mu nepremišljenost

Vontova Janšo opozarja, da je že v mandatu 2004–2008 prihajalo do nepremišljenega razpolaganja z državnim premoženjem, za čimer so po njenem mnenju »stali konkretni politični interesi«. Poslanka pravi, da je premier pri prodaji Mercatorja prekoračil svoja pooblastila, »če držijo informacije v medijih, gre tudi tokrat za jasno prekoračitev pooblastil predsednika vlade«. Zapisala je, da je v skladu z veljavno zakonodajo upravljanje kapitalskih naložb države v rokah AUKN.

»Verjetno je predsedniku vlade znano, da strategije upravljanja kapitalskih naložb, ki bi na celovit in sistematičen način zajela vse kapitalske naložbe države, ne vlada ne državni zbor nista sprejela. Kar pomeni, da razpolaganje s kapitalskimi naložbami države do nadaljnjega ni mogoče,« je zapisala in spomnila, da je to mogoče le v primeru, če državni zbor (DZ) na predlog vlade sprejme določbe o tem, da je to nujno za zagotavljanje gospodarske, finančne ali fiskalne stabilnosti.

Zanimajo jo podrobnosti

Poslanka je še spomnila, da so poslanci Pozitivne Slovenije (PS) in Socialnih demokratov (SD) zahtevali ustavno presojo aktov, ki bi vladi omogočali posamično kapitalsko naložbo. Zapisala je še, da je DZ sprejel zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki določa, da kapitalske naložbe upravlja na podlagi strategije holding in ne vlada.

Vontova se vprašuje, ali je tovrstno pridobivanje naklonjenosti tujih investitorjev napoved prihodnjega modela prodaje državnega premoženja »politično in drugače primernim ter sprejemljivim« kupcem in ali bo Janša z vsebino pogovora seznanil javnost. Zanima jo, ali je z obiskom Kirjakuja seznanil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Deli s prijatelji