NA KOŽO

Tam, kjer ni charliejev

Objavljeno 12. januar 2015 23.20 | Posodobljeno 12. januar 2015 23.21 | Piše: Dušan Malovrh

Dva tisoč žensk, otrok in starejših je umrlo v božjem imenu.

Lepo je bilo videti združeno Evropo, ko proti zlu in zlu navkljub maršira z roko pod roko po pariških bulevarjih. Lepo in žalostno. Kilometre dolga povorka je hodila kot za pogrebom sedemnajstih Francozov, ki so jih brutalno pobili džihadisti, predvsem pa je milijon in pol duš hodilo v obrambo življenja, kot ga na stari celini živimo in želimo živeti. Kar koli si že kdo misli o satiričnem časopisu Charlie Hebdo, ki je zasmehoval vse in vsakogar in si je zaradi tega tudi nakopal za celo vojsko nasprotnikov, sovražnikov in na koncu morilcev.

Toda nekaj stopinj zemljepisne širine niže, v črni Afriki, kjer se je vse začelo, človeštvo, namreč, ni bilo tako veličastnega pogrebnega sprevoda. Tam ni bilo kamer svetovnih medijev, tam ni bilo charliejev. Čeprav tudi v Nigeriji globoko žalujejo.

Tam so džihadisti kak dan pred pariško tragedijo vdrli v mesto Baga in kot zajce postrelili nesrečneže, ki jim ni uspelo pobegniti. Dva tisoč žensk, otrok in starejših je umrlo v božjem imenu. Medtem ko se je Charlie Hebdo bojeval – resda le s peresom –, ubogi meščani niso storili čisto nič. Samo bili so tam. Zdaj pa jih ni več.

Najgrozovitejšemu zločinu skupine Boko Haram, ki si na severu Nigerije od leta 2009 nasilno prizadeva ustanoviti svojo islamsko državo, sta sledili še dve, nam charliejem težko predstavljivi dejanji. Tri desetletne deklice so obložili z razstrelivom in jih poslali »samomorilsko« umret med ljudi na tržnico; deklice bombe so v dveh napadih vzele s seboj v smrt več kot dvajset ljudi. Morda so žrtvovane iz skupine 200 deklet, ki jih je Boko Haram ugrabil lansko jesen.

Koga naj ob tem še (z)gane sicer naravnost srhljiv podatek, da so divji lovci v Južni Afriki lani podrli še en neslaven rekord. Zaradi rogov, ki jih v Aziji na črno prodajajo dražje kot zlato, so usmrtili nad 1000 nosorogov od skupno 20.000 v Južni Afriki, kjer živi okoli 90 odstotkov svetovne populacije. Ker se je krivolov od leta 2010 povečal za trikrat, je črni nosorog, denimo, tik pred izumrtjem. Nekateri ocenjujejo, da ga lahko odpišemo že letos. Bo kdo rekel: Je suis Baga? Je suis Diceros bicornis? Jaz sem Baga. Jaz sem nosorog.

Deli s prijatelji