NA KOŽO

Tam, kjer Murki cveto

Objavljeno 06. februar 2012 23.19 | Posodobljeno 06. februar 2012 23.19 | Piše: Dušan Malovrh

V svetu, ki je postal ena sama velika tržnica, najglasnejši tudi največ prodajo.

Dušan Malovrh

Prvi nekdanji junak belih strmin, drugi slavček, ki se rad oblači v belo. Prvega so nekoč na rokah nosili navijači, drugi se prenaša v glavnem sam: te dni sta okrogli obletnici praznovala Boris Strel in pevec Damjan Murko. Tridesetletnico osvojitve prve slovenske kolajne na velikih tekmovanjih alpskih smučarjev – zdaj 52-letni Škofjeločan je dobil veleslalomski bron 3. februarja 1982 na SP v Schladmingu – so proslavili sila skromno in neuradno. Ozka, najožja družbica se je zbrala na pečenem odojku in kozarčku v črnuškem smučarskem servisu. Stregel jim je kar nosilec kolajne, zaradi katerega, tako kot zaradi Križaja, Kardelja in Tita, smo lahko nekoč šolarji v času prve ali druge vožnje, ko je šlo za omenjena politika, pa zadnje, požegnano špricali.

Tedaj, dve leti pred zimskimi igrami v Sarajevu in po zgodovinskem uspehu v Schladmingu, je bilo (slovensko) alpsko smučanje svetovni fenomen in tak jugoslovanski hit, da so mu prostor odmerili celo na barvnem glanc papirju slovitega Starta, se spominjam. Za tiste, ki se ga ne: (bil je) zagrebški tednik z najboljšimi zgodbami, kar jih je premogel jugoslovanski žurnalizem v sedemdesetih in v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Športa v Startu je bilo komaj za vzorec in Slovencev tudi, če iztrgamo duplerice, ki so jih dokaj redno krasili joški Slovenk, pevke Moni Kovačič in Bernarde Marovt, denimo.

Iz naše smučarije se zdaj v tuje revije prebije le še Tina Maze (tudi z joški, no, modrčki), celo tako izjemni zgodovinski trenutek, kot je prva kolajna, ni vreden uradnega zaznamka – zasebna zakuska na domu mora biti dovolj.

V nasprotju s tem si je 26-letni štajerski slavček desetletnico svojega pojavljanja na sceni – kar koli že to pomeni – privoščil na veliki nogi. Najel je razkošje dolenjske igralnice, tja zbobnal medije, prijatelje in domnevne oboževalce, se znova uspešno raztrobil in pompozno razrezal torto velikanko.

Pač, trideset let je dolga doba. Časi so se spremenili, med drugim so nas navadili, da sta BBC in lokalna teve postaja Srednji Kašelj narazen le en pritisk na daljincu, sprejeti pa smo morali tudi dejstvo, da v svetu, ki je postal ena sama velika tržnica, najglasnejši tudi največ prodajo. Te dni sta praznovala smučarski as in samooklicani slavček.

Deli s prijatelji