KULTURNO

Talin predal Mariboru kulturno štafeto

Objavljeno 13. december 2011 17.30 | Posodobljeno 13. december 2011 17.02 | Piše: Adrian Grizold

Pustolovščina in izziv evropske kulturne prestolnice sta pred vrati.

Maribor je lahko živ. (Foto: Adrian Grizold)

MARIBOR – December se je začel brez snega, z veselim dnevom kulture, ki so ga zasenčile volitve, in dolgo pričakovanim odprtjem prenovljenega starega Deželnega gledališča, zdajšnje ljubljanske opere. V predpraznični mrzlici sledijo trije prijazni bradači, ki prepletajo adventni čas. Že minuli torek pa se je v mariborski unionski dvorani skoraj potihoma zgodila predigra doslej največjega mednarodnega kulturnega dogajanja na naših tleh. Nordijski simfonični orkester, ki smo ga spoznali že leto prej in sta ga dvojčici Anu in Kadri Tali oblikovali leta 1997 iz estonsko-finske filharmonije, je vrhunsko koncertno telo, ki ga sestavljajo glasbeniki iz 15 držav. Odločna dirigentka Anu je z ansamblom simbolično predala štafeto letošnje kulturne prestolnice Talina Mariboru, ki si laskavi naslov prihodnje leto deli s portugalskim Guimarãesem. Za svečani dogodek je izbrala Pesem za Benjamina Brittna (v 60. letih minulega stoletja je ta pomembni angleški skladatelj z življenjskim sopotnikom, tenoristom Petrom Pearsom, tudi obiskal Maribor) estonskega mednarodnega skladateljskega zvezdnika Arva Pärtha, skladbo Andante našega Antona Lajovica, znameniti Koncert za klavir v a-molu Norvežana Edvarda Griega v izvedbi mladega estonskega pianista Mihkela Polla, za konec pa Drugo simfonijo Finca Jeana Sibeliusa. Uvod je bil lep in harmoničen, vsekakor spodbudna napoved velike pustolovščine – EPK 2012. Držimo torej pesti kljub številnim neznankam!

Veliko poguma, koliko odziva?

In kmalu bo šlo povsem zares. Odkar je leta 1981 že pokojna igralka Melina Merkuri postala grška kulturna ministrica in se ji je v davni zibelki evropske civilizacije in demokracije porodila zamisel o evropski kulturni prestolnici, ki naj bi povezala skupna izročila takrat še na vzhod in zahod razdeljene stare celine, se je svet resnično precej spremenil. Spremeniti se je moralo tudi poslanstvo EPK: do Maribora s partnerskimi mesti Mursko Soboto, Velenjem, Ptujem, Novim mestom in Slovenj Gradcem se je doslej zvrstilo 48 bolj ali manj prepoznavnih mest, leta 2003 je naziv dobro izkoristil sosednji Gradec.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Programski direktor zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je napovedal, da bo odstopil, če občine ne bodo zagotovile obljubljenega denarja za projekt Evropska prestolnica kulture

Deli s prijatelji