KO SO MOTIVIRANA PODJETJA

Talenti: Ljubljana jih Kamniku pomaga obdržati

Objavljeno 05. oktober 2015 15.58 | Posodobljeno 05. oktober 2015 15.58 | Piše: K. K.

Najprej sta potrebni volja in enotnost lokalne skupnosti, pojasnjuje Domen Bole.

LJUBLJANA – Ljubljančani pomagajo Kamničanom obdržati talente. Podjetniški center Kikštarter iz Kamnika je za pomoč zaprosil ljubljanski tehnološki park. »Ni bilo enostavno, a v Kamniku je močna volja, zato smo na dobri poti,« pojasnjuje podjetniški svetovalec iz Tehnološkega parka Ljubljana Domen Bole, ki med drugim dela pri projektu vzpostavitve Tehnološkega parka po ljubljanskem vzoru v Beogradu. Za vsem sicer stoji kamniška občina, ki želi obdržati mlade perspektivne ljudi v domačem okolju.

Ko je v občini malo ljudi

Bole pojasnjuje, da sta bili najprej potrebna volja in enotnost lokalne skupnosti: »Ni pa preprosto, saj je v taki skupnosti, kot je Kamnik, malo ljudi, ob tem je treba veliko izkušenj. Sprva pa je nujno razumeti inovacijsko-podjetniški ekosistem. In to je tisto, kar Tehnološki park Ljubljana ima in zna.« Kamnik se je po njegovih besedah na tehnološki park obrnil, ker si občina želi doma zadržati talente, mlade z idejami: »Tega si želijo lokalni podjetniki, saj hočejo k sebi privabiti najboljše. Talente. Ne pa da ti odhajajo iz lokalnega okolja. Vsaka občina pa je toliko močna, kot ima pri sebi močne talente. Tudi vse šole se borijo za nadarjene učence, talente. Take, za katere vedo, da so zaposljivi, da se lahko povežejo z gospodarstvom.«

Šole pa nič ...

Šole se niso odzvale do pred mesecem dni, dokler iz tehnološkega parka niso šli do njih. »Zdaj pa so šolniki navdušeni, komaj čakajo na vsako delavnico. To, kar mi damo šolam, so povezave s podjetij in povezovanje s centri odličnosti, do česar sicer težko pridejo. In mi jim to lahko damo. V naši družini je kopica izjemnih podjetij, s katerimi sodelujemo, in je potreben le en klic, da jih spodbudimo k sodelovanju. Nudimo neposredni dostop do nacionalnih akterjev, inovacijskega ekosistema, vrhunskih globalnih podjetij, inštitutov,« pravi Bole.

Tehnološki park bo Kamničanom pomagal najmanj eno leto, saj nudijo znanje, mentoriranje, izobraževanje, podjetniške dogodke. 

Deli s prijatelji