NA KOŽO

Talci, navezani 
na ugrabitelje

Objavljeno 06. september 2013 00.00 | Posodobljeno 06. september 2013 00.00 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Večina Slovencev žal ostaja ravnodušna ali malodušna, pa ne zaradi Eurobasketa.

Jadran Vatovec.

Prav ste slišali: bolnišnice naj bi po novem najemale premostitvena posojila. Minister za zdravje Tomaž Gantar priznava, da bo posojila najbrž najelo vseh devet bolnišnic. Ker nimajo druge možnosti. Najprej bodo morale dopolniti svoje sanacijske načrte in jih oddati do 16. septembra. O zdravstveni reformi pa ne duha ne sluha. Druga »dobra« novica: vladna koalicija je izračunala, da bi lahko veliko privarčevala, če bi ukinila (naj)manjše občine oziroma jih pripojila večjim, izmed katerih so posamezne tik pred bankrotom. Jasno, ukinitev bo potekala predvsem na račun prebivalcev tistih občin, ki so uspešne, ki so znale poskrbeti za razvoj na svojem območju in katerih vodstva so vseskozi ravnala bolj odgovorno od še(ri)fov večine velikih občin.

Večina Slovencev žal ostaja ravnodušna ali malodušna, pa ne zaradi Eurobasketa.

Res je tudi, da je Slovenija znova zdrsnila na lestvici globalne konkurenčnosti. »Samo« še za šest mest. Navzdol. Svetovni gospodarski forum v svoji analizi opozarja, da je Slovenija tam, kjer je, zaradi skrajno neučinkovitih birokratskih postopkov in zato, ker gospodarski subjekti pri nas skoraj ne morejo najemati posojil. Kaj pa na to pravi, denimo, ugledni makroekonomist mag. Stanislav Kovač? Opozarja, da ukrepi vlade mag. Alenke Bratuškove pomenijo popoln polom in da se naša država pospešeno spreminja v kaotično provinco plenilskih lobijev. Večina mojih sodržavljanov pa kljub naštetemu ostaja ravnodušna ali malodušna. Kot da je vse to ne zadeva. Ne počuti se ne izigrana ne ponižana, kaj šele ogoljufana ali okradena. 

Mislim, da vem, zakaj je tako. Ne, ne, ni kriv Eurobasket. Zagotovo ste že slišali za stockholmski sindrom: talci oziroma žrtve ugrabitve se sčasoma čustveno (iracionalno) navežejo na svoje ugrabitelje. Dlje so talci, bolj se navežejo. Lahko si mislite, kako zelo se navežejo, če jim možgane spirajo več desetletij. Ja, čeprav jih ugrabitelji s svojimi odločitvami in dejanji ogrožajo, talci razvijejo empatijo do svojih ječarjev in bi na glasovalnem lističu, če bi bile jutri volitve, znova obkrožili njihova imena. Kaj to pomeni? Da nobena skupina slovenskih volivcev vsaj ni butasta. Pripadniki nekaterih skupin so menda le žrtve psihološkega fenomena, ki mu pravimo stockholmski sindrom.

Deli s prijatelji