POJASNILA

Takole bo vlada prodala naša podjetja

Objavljeno 14. junij 2013 09.28 | Posodobljeno 14. junij 2013 09.28 | Piše: S. J.

KPK se lahko v postopek prodaje, nad katerim bo bedelo računsko sodišče, vmeša kadar koli.

Komisijo bo imenoval finančni minister.

LJUBLJANA – Vlada je sprejela dodatna pojasnila pri prodaji državnih podjetij. Kot so sporočili iz urada vlade RS za komuniciranje (UKOM), bo prodajo posameznih naložb nadzirala komisija, ki jo bo imenoval finančni minister. Računsko sodišče bo bedelo nad postopki in bo lahko nadziralo prodajo posameznih prodaj.

KPK se lahko v postopek vmeša kadar koli

Kadar koli se bo lahko v postopek vključila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). KPK lahko na »lastno pobudo, na podlagi prijave pravne ali fizične osebe ali na zahtevo drugih državnih organov (državni zbor, vlada, računsko sodišče, državno tožilstvo) uvede postopek zaradi suma korupcije, kršitve predpisov o nasprotju interesov, omejitve poslovanja ali lobiranja ali zaradi ocene in odprave posamičnih ali sistemskih korupcijskih tveganj ali kršitev etike in integritete javnega sektorja«.

Izkupiček prodaje se bo razdelil med deležnike glede na lastniški delež v posamezni naložbi. Sredstva, ki pripadajo državi, se bodo porabila za odplačilo dolgov, razvojne projekte, nakup novega stvarnega ali finančnega premoženja države z namenom spodbujanja gospodarstva ali za poplačilo stroškov, povezanih s prodajo.

Kako bo potekala prodaja?

Družbe KAD, SOD, MZ, DSU in PDP bodo sredstva iz kupnine uporabile za pokrivanje zakonskih obveznosti, so še sporočili iz Ukoma.

Prodaja bo potekala prek javne ponudbe, javne dražbe, javnega zbiranja ponudb in ponudbe vrednostnih papirjev. Prodaja, ki bo izvedena na pregleden način, bo zasledovala maksimizacijo tržne vrednosti, dokapitalizacijo družb z zmanjšanjem deleža države in s pridobitvijo svežega kapitala za nov zagon gospodarske družbe ter dokapitalizacijo družbe s hkratnim umikom države.

Deli s prijatelji