OBRAČUNSKA MOČ

Tako si lahko znižate račun za električno energijo

Objavljeno 17. september 2015 15.45 | Posodobljeno 17. september 2015 15.45 | Piše: E. C.

Ali poznate in razumete vse postavke na računu za električno energijo? Velik del zneska, ki ga plačujete vsak mesec, določa obračunska moč. Tudi če varčujete z električno energijo, bo ta del računa vedno enak, saj je fiksen.

LJUBLJANA – Za vsako enoto obračunske moči plačate mesečno slaba dva evra, kar pri moči 6 kW pomeni 11 evrov vsak mesec, pri moči 22 kW pa kar 40 evrov. Obračunsko moč, s tem pa tudi znesek na računu, lahko spremenite. Še pred tem pa se morate prepričati, kakšna obračunska moč je primerna za vaše gospodinjstvo. Želja po manjših stroških ne sme biti edino merilo.

Kolikšno moč potrebujete?

Obračunska moč je zapisana na računu za električno energijo (v kW) in predstavlja zgornjo mejo skupne električne energije, ki jo lahko v nekem trenutku porabljate. Določena je z zmogljivostjo glavne varovalke in pomeni omejitev sočasne uporabe električnih naprav v gospodinjstvu. Kolikšno obračunsko moč potrebujete, je odvisno od števila in moči porabnikov električne energije (električnih naprav), ki jih uporabljate.

Največji porabniki električne energije so pralni, pomivalni in sušilni stroji, sesalniki, električni štedilniki in pečice, ki imajo priključno moč okrog 2 kilovata (kW) oziroma 2000 vatov. Veliki porabniki so tudi klimatske naprave, precej manj pa porabita na primer televizor in računalnik (okrog pol kilovata) ter žarnice (8 W, 15 W, 23 W ...).

Če boste na primer sočasno vklopili pomivalni, sušilni in pralni stroj, ki imajo vsak po 2 kW priključne moči, to pomeni, da morate imeti zagotovljene najmanj 6 kW obračunske moči, sicer bo glavna varovalka omejila sočasno uporabo teh naprav, po domače – varovalko bo 'vrglo ven'. Če pa uporabljate trenutno le eno od teh naprav, potem zadostuje obračunska moč 2 kW.

Za gospodinjske odjemalce, ki elektriko uporabljajo le za razsvetljavo in manjše gospodinjske aparate, je ustrezna obračunska moč 3 kW. Za večino gospodinjstev, ki uporabljajo tudi pralni in sušilni stroj, električno pečico in klimatsko napravo, je ustrezna obračunska moč 6 ali 7 kW. Večja obračunska moč (10 kW ali več) je namenjena velikim porabnikom električne energije, tistim, ki se na primer ogrevajo na elektriko in/ali uporabljajo električne naprave z večjimi priključnimi močmi (savna, stroji v delavnici …).

Kakšni so stroški?

Obračunska moč določa višino dveh postavk na računu za elektriko: »obračunska moč« in »prispevek za SPTE in OVE«, ki ga je vlada RS z avgusta 2015 podražila za 25 odstotkov. Za vsak kilovat obračunske moči boste letno plačali 22 evrov. Za obračunsko moč 3 kW je to 66 evrov, za 7 kW 154 evrov, za 10 kW 220 evrov letno.

Če imate obračunsko moč, ki je ne potrebujete, pomeni to nepotreben strošek. Moč glavne varovalke lahko po predhodnem posvetu s strokovnjakom zmanjšate. Sprememba zahteva fizično zamenjavo glavne varovalke, ki jo mora opraviti strokovnjak, in za to boste plačali nekaj več kot 30 evrov (32,76 €). Strošek pa se vam bo hitro povrnil z nižjimi računi za elektriko. Če boste npr. zmanjšali obračunsko moč z 10 na 7 kilovatov, boste strošek pokrili že po šestih mesecih, v prihodnje pa boste vsak mesec prihranili 5,5 evra, sporoča Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Da želite spremeniti obračunsko moč, morate pisno sporočiti svojemu dobavitelju, ki bo zahtevek predal pooblaščenemu distributerju električne energije na vašem geografskem območju.


Kako izračunamo obračunsko moč?

P = U x I (moč = napetost x tok)

Primer:
Obračunska moč = 230 V (napetost) x moč glavne varovalke 25 A = 5750 W (toliko lahko obremenimo glavno varovalko) = zaokroženo 6000 W oziroma 6 kW.

 

Deli s prijatelji