ODLOČENO

Tako se po novem imenuje ZaAB

Objavljeno 21. maj 2016 16.39 | Posodobljeno 21. maj 2016 16.39 | Piše: STA, A. L.

Pred glasovanjem so v razpravi svoje poglede predstavili člani stranke, ki so v svojih govorih podprli predsednico stranke Alenko Bratušek in bili kritični do preteklih napadov in pritiskov nanjo.

Alenka Bratušek na včerajšnji seji MVK.

LJUBLJANA – Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) se je na današnjem kongresu preimenovalo v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov. Na današnjem kongresu so sprejeli tudi resolucijo, v kateri so določene programske prioritete, dotikajo se gospodarstva, javnih financ, enakih možnosti in varnosti ter človekovih pravic.

Skladno s sprejetimi programskimi prioritetami bo stranka zagovarjala inovacije, nova delovna mesta in trajnostni razvoj, vzdržne javne finance in transparentno upravljanje državnega premoženja, enake pravice za vse s poudarkom na ženskam in mladih ter zagotavljanje varnosti in spoštovanje človekovih pravic v luči begunske krize.

Tako med drugim nameravajo spodbujati tuje investicije, posebno pozornost namenjati obrtništvu in podjetništvu, preveriti delovnopravno zakonodajo ter postopno uveljaviti model krožnega gospodarstva. Poleg tega zagovarjajo postopno zniževanje primanjkljaja in dolga, prestrukturiranje davčnih obremenitev, zdravstveno in pokojninsko reformo, učinkovitejšo javno upravo.

Sprejeta resolucija predvideva tudi postopno vpeljavo spolnih kvot v upravah in nadzornih svetih večjih družb, dodatne zakonodajne ukrepe za lažje usklajevanje dela in družine, popravke volilnega sistema na lokalni ravni v prid večje enakosti spolov.

Drugače porabiti tri milijarde

Med prioritetami je tudi oblikovanje evropske enote za hiter odziv na begunsko krizo ter vzpostavitev evropske mejne in obalne straže. Želijo si tudi drugačne porabe treh milijard evrov iz dogovora s Turčijo.

Kongres je sicer danes nekoliko spremenil statut stranke, po katerem celotno ime stranke ne bo imelo kratice, skrajšano ime pa ostaja 'Zavezništvo'.

Opredeljujejo se kot sredinska stranka, še naprej pa ostajajo zvesti osnovni ideji zavezništva in povezovanja s sorodnimi strankami, ki političnonazorsko sodijo v prostor od zmerne levice do zmerne desnice. Kdor bo želel, bo lahko postal tudi simpatizer stranke in bo lahko sodeloval pri delu stranke, vendar ne bo imel glasovalne pravice.

Kritični do napadov

Pred glasovanjem so v razpravi svoje poglede predstavili člani stranke, ki so v svojih govorih podprli predsednico stranke Alenko Bratušek in bili kritični do preteklih napadov in pritiskov nanjo. Precej več je bilo pohval na račun delovanja in dosežke vlade, ki jo je vodila Bratuškova.

Spregovorili so o različnih temah, od vpisa pravice od vode v ustavo, selitve mladih diplomantov v tujino, poudarjali so pomembnost enakosti med ženskimi in moškimi, kritični pa so med drugim bili do zavrnitve znižanja davčne stopnje za ženske higienske pripomočke v DZ.

Deli s prijatelji