OGORČENI SOSEDI

Tako po sodbi pljuvajo hrvaški vplivneži

Objavljeno 29. junij 2017 23.37 | Posodobljeno 29. junij 2017 23.39 | Piše: Mo. S.

V glavnem se strinjajo, da je sodba pristranska.

LJUBLJANA, ZAGREB – Na sodbo arbitražnega sodišča se je med drugim odzval tudi nekdanji hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader. In to precej ostro. »Hrvaška se nahaja v zelo nevarnem trenutku. Po domovinski vojni je to najresnejša situacija, v kateri smo se znašli,« je povedal in dodal, da sam tega sporazuma ni hotel podpisati, saj da je šlo za »čisto ugrabitev hrvaškega teritorija«. Na vprašanje, ali pričakuje težave ali incidente, je pritrdil, svetuje pa tudi: »Pri vhodu v dvorec Trakošćan je plošča, ker je bil tam podpisan sporazum med Jadranko Kosor in Borutom Pahorjem. Edina država smo, ki slavi poraz. Predlagam, da to ploščo umaknejo,« je povedal za portal 24sata.

Preberite še, kaj je povedal hrvaški aktualni premier Andrej Plenković.

Sicer pa se na Hrvaškem dogaja še nekaj neverjetnega: opozicijske stranke soglašajo s stališči tamkajšnje vlade. Strinjajo se, da sodba zanje ni obvezujoča, medtem ko hrvaški strokovnjaki menijo, da je arbitražno sodišče spreminjalo kriterije pri določanju meje v korist Slovenije.

imagePočutijo se prevarane: »Arbitražno sodišče je skupina samooklicanih«

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Davor Bernardić je povedal, da je bila Hrvaška prevarana zaradi »poskusa podkupovanja sodnikov« med arbitražnim postopkom in da je bila potem zgodba za Hrvaško zaključena. Meni, da vsaka oblika političnega pritiska na Hrvaško ne glede na to, od kod prihaja, pomeni obliko pasivne agresije na Hrvaško in njeno ozemlje. »Hrvaška je pripravljena zavarovati svoje ozemlje v skladu z mednarodnim pravom in obveznostmi.«

Hrvaški premier v času, ko so izstopili iz arbitražnega sporazuma, Zoran Milanović, se je začudil, ker so se novinarji sploh zanimali za objavo arbitražne sodbe, saj »arbitražno sodišče ne obstaja«. Opozoril je, da je kot premier nemudoma storil vse, da bi Hrvaška izstopila iz arbitraže, ko je bila razkrita »slovenska prevara«, arbitražno sodišče pa je le skupina samooklicanih ljudi.

»Totalni amaterizem in groba pristranskost«

Hrvaški strokovnjak za mednarodno pravo, akademik in nekdanji član hrvaške skupine v pogajanjih o meji s Slovenijo Davorin Rudolf pravi, da današnja odločitev arbitražnega sodišča »predstavlja totalni amaterizem in grobo pristranskost, ko gre za mejo ob reki Dragonji in morju v Piranskem zalivu«. Poudaril je, da so sodniki šli na roko Sloveniji.

Deli s prijatelji