ZIMA

Tako mrzlo konec marca ni bilo že 50 let

Objavljeno 25. marec 2013 18.21 | Posodobljeno 25. marec 2013 18.21 | Piše: STA, Mo. S.

Tudi sneženje že dolgo ni bilo tako obilno kot letos.

V soboto bo jasno in mrzlo.

LJUBLJANA – Zaradi prodora mrzlega polarnega zraka po Sloveniji vladajo povsem zimske razmere z nizkimi temperaturami, ki za konec marca sicer niso najobičajnejše. Povsod po državi se temperature gibljejo pod ničlo, podobno pa bo tudi v torek.

»Tako mrzlo konec marca ni bilo že 50 let,« je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Tudi tako obilnega sneženja že zelo dolgo ni bilo, saj je bila letošnja zima ena najbolj sneženih v zadnji polovici stoletja. Več snega je zapadlo le v zimah 1968/1969 in 1969/1970.

Pet metrov snega

Podatki o skupni količini zapadlega snega kažejo, da je v Ljubljani letošnjo zimo zapadlo skoraj 250 centimetrov snega, na Kočevskem blizu 500 centimetrov, prav tako v Ratečah. Ker pa so bila vmes toplejša obdobja, je sneg sproti tudi kopnel in potem znova zapadel.

Velika prednost: obnovljene vodne zaloge

Mrzlo vreme te dni ne bo bistveno vplivalo na vegetacijo, ker ni bilo letos še nobenega toplejšega obdobja, ki bi povzročilo razvoj vegetacije. Velike količine snega čez zimo so samo obogatile vodne zaloge, negativnih učinkov pa ne vidimo, je še dejal Gregorčič.

 

Deli s prijatelji