OSTRA KRITIKA

Tako kirurg Blumauer pojasnjuje smrti otrok

Objavljeno 24. avgust 2015 21.17 | Posodobljeno 24. avgust 2015 21.17 | Piše: Mo. S.

Robert Blumauer je spomnil tudi, da je 21. decembra 2013, po tistem, ko ni smel več sodelovati v programu, sredi noči prišel v klinični center in rešil življenje dojenčici.

UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Kirurg Robert Blumauer, slovenski učenec izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki je bil ena od tarč kritik komisije za nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana,image je poročilo o nadzoru ostro skritiziral.

Na facebooku društva v podporo Mishalyju so objavili njegovo mnenje, v katerem je zapisal, da so pri nadzoru kršili pravilnik, saj z njim niso opravili razgovora o ugotovitvah, dr. Mishaly pa o nadzoru ni bil obveščen niti ni bil vabljen na kakšen razgovor. Zmotilo ga je tudi, da so se v zapisniku ukvarjali zgolj z delom kirurgov, čeprav so uvodoma pojasnili, da so nadzorovali program, torej delo zdravnikov intenzivne medicine otrok, otroške kardiologije in kirurgov.

»Zapisnik nekritično sprejema tako podatke kot mnenja zdravnikov pediatrov kardiologov in zdravnikov pediatrov intenzivne medicine o nalogah in delu kirurgije. Prav tako ocene operativnega dela srčnih kirurgov komisija delno opre celo na osebna mnenja in vtise medicinskih sester na oddelkih kardiologije in intenzivne medicine pediatrične klinike,« meni Blumauer, ki dodaja, da je pripisovanje neuspeha zdravljenja zgolj kirurgom na meji na etično nedopustno osebno obračunavanje med zdravniki.


Pomešani zdravstveni kartoni?

Medtem pa na dan curljajo nove podrobnosti iz poročila. Kot je poročal Pop TV, naj bi bili ob posteljicah otrok zdravstveni kartoni pomešani, celoten program neorganiziran, komuniciranje z zdravniki slabo, odnosi med zaposlenimi pa na dnu.

Pojasnjuje smrti štirih otrok

Blumauer je v pismu pojasnil tudi smrti otrok v UKC Ljubljana. »Nobeden od otrok s prirojeno srčno napako, operiran v letu 2012 in omenjen v poročilu, ni umrl med operacijo ali v prvem tednu po operaciji,« je jasen. V prvem primeru je imel otrok zelo hudo srčno napako in hudo prizadeta pljuča. »Operacija in pooperativno zdravljenje sta bila zelo tvegana. Smrt je nastopila nekaj mesecev kasneje zaradi zapletov, ki so sledili po operaciji,« pravi kirurg. V drugem primeru je otrok umrl štiri mesece po operaciji, ko je bil v dobrem stanju odpuščen v domačo oskrbo. Smrt je nastopila nekaj dni po kateterizaciji srca, ki jo je opravil prof. dr. Podnar, dodaja Blumauer. V tretjem primeru je otrok umrl tretji teden po operaciji, ko je bil v oskrbi zdravnikov intenzivne medicine, v četrtem pa dve leti po operaciji: »Otrok, operiran leta 2012, je umrl leta 2014, potem ko je sedem tednov za otroka že skrbela nova ekipa zdravnikov, ki je dr. Blumauerju odrekla sodelovanje v programu.«

Spomnil je tudi, da se je 21. decembra 2013, po tistem, ko ni smel več sodelovati v programu, odzval pozivu prof. dr. Groska in pediatra kardiologa dr. Maziča, prišel sredi noči v klinični center in rešil življenje dojenčici. 

Ovadba zavržena

Blumauerja, ki že nekaj časa dela kot otroški srčni kirurg skupaj z Mishalyjem v Izraelu, je sicer policija osumila tudi zlorabe uradnega položaja, ker je mimo konzilija z neresničnim dopisom za zavod za zdravstveno zavarovanje omogočil zdravljenje otroka predsednika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta v Izraelu. A je tožilstvo ovadbo zavrglo, češ da je teža dejanja majhna, posledice pregona za Blumauerja, ki ga po njenem starši vendar tako cenijo, pa bi bile nesorazmerne.

Deli s prijatelji