ODZIVI V TUJINI

Tako izpustitev Janše vidijo tujci

Objavljeno 12. december 2014 22.31 | Posodobljeno 12. december 2014 22.33 | Piše: Mo. S.

»Konservativni politik je bil obsojen, ker je domnevno sprejel podkupnino,« pravijo pri Kurierju.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Odločitev ustavnega sodišča, da Janezu Janši začasno zadrži prestajanje zaporne kazni, odmeva tudi v tujini. Kot poroča avstrijski Kurier, je slovenski opozicijski voditelj, ki je bil od junija zaradi očitkov o korupciji v zaporu, zdaj svoboden.

»Konservativni politik je bil obsojen, ker je domnevno sprejel podkupnino,« nadaljujejo pri Kurierju in dodajajo, da je Janša ves čas vztrajal, da gre za politično motiviran proces ter da so v ozadju lovke nekdanjega komunističnega režima, ki da v državi svoje niti vlečejo še danes. Popoldne so Janševi privrženci pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani priredili shod, so še zapisali, niso pa pozabili niti na vse tiste, ki so pred sodiščem vztrajali vse od junija. Zdaj mora ustavno sodišče pregledati Janševo pritožbo, v kateri ta izpodbija očitke o koruptivnosti, še pravijo avstrijski novinarji.

Pri francoski tiskovni agenciji AFP so zapisali, da še ni jasno, kdaj bo padla končna odločitev, čeprav je ustavno sodišče primer označilo za nujnega. Janševi odvetniki trdijo, da ni bil deležen poštenega sojenja, lahko pa je sodeloval na julijskih parlamentarnih volitvah in opravljal poslansko delo.

»Odsedel je 176 dni« pa se glasi eden od naslovov v hrvaških medijih. Kot poroča spletni portal Index, je Janšo v Ljubljani pričakalo okoli 1000 ljudi. Shod so organizirali pred vrhovnim sodiščem in v bližini javne radiotelevizije, pravijo, in to le dva dni po mednarodnem dnevu človekovih pravic. In Janševi podporniki slovenskemu pravosodju v tem primeru med drugim očitajo prav kršitev človekovih pravic, dodajajo. Janša je, tako Hrvati povzemajo njegove podpornike, politični zapornik, ki je bil na dveletno zaporno kazen obsojen brez pravih dokazov.

Deli s prijatelji