OSTRO

»Tak strah in bolečino bi moral kdaj izkusiti sam«

Objavljeno 11. september 2013 15.35 | Posodobljeno 11. september 2013 15.35 | Piše: A. K.

»Lahko te je sram. Globoko sram, ker si ravnal, kot si nihče nikoli ne bi smel privoščiti,« Planinšku sporoča Effe.

Eden od Kidričanov je fotografiral, kako je džip vlekel privezanega rotvajlerja.

KIDRIČEVO – Potem ko se je slovenska javnost zgrozila ob novici o mučenju psa na Kidričevem, ki ga je direktor podjetja Kmetija Polanec, d. o. o., Franc Planinšek privezal na svoj avtomobil in vlekel po cestiimage, je Planinšku televizijski voditelj in glasbenik Andrea Flego Effe napisal pismo in ga javno objavil.

»Ne obstaja opravičilo ali razlog za tvoje okrutno početje, niti v trenutek neprištevnosti ne bi verjel, ker si vendar bil sposoben voziti in psa privezati in se pogovarjati s policisti, ko so te zalotili,« je zapisal Effe.

Poziva ga, naj odstopi z vseh funkcij

»Lahko te je sram. Globoko sram, ker si ravnal, kot si nihče nikoli ne bi smel privoščiti. Prepotentno in prevzetno in nasilno in škodoželjno do bitja, ki se ti ne more zoperstaviti. Ker si izživljal ne vem kakšno svojo misel na način, ki kaže na primitivizem in kretenizem tolikšne hude stopnje, da ti iskreno povem, da si ne zaslužiš mesta ali državljanstva katere koli družbe in države, ki se ima za 'civilno' ali civilizirano, kaj šele neke javne funkcije. Si pač nazoren primer tega, zaradi česar je lahko človeštvo sram, kako nespametno ravna s planetom in kako malo uporablja svojo, menda superiorno, inteligenco. Če te je kaj v glavi, ne le v hlačah, se boš javno opravičil, odstopil od kakršnih koli javnih funkcij in ambicij in boš samovoljno oddal svoje pse v skrb in rejo takim ljudem, ki bodo znali z njim ravnati. Dostojanstveno, spoštljivo, ljubeče, inteligentno. Kot ti očitno ne znaš. Vedi, da je kazen, ki te je zaenkrat doletela, krepko, krepko premila. Obstajajo države, kjer bi za podobno šel v zapor. In bilo bi povsem prav, kar se mene tiče. Ker vem in veš, da se od 800 evrov ne boš ničesar naučil. Ker strah in bolečino in prepotentnost in prevaro, ki jih je 'tvoj' pes občutil, bi moral sam kdaj izkusiti, da bi sploh dojel in razumel, kaj si v resnici storil, počel in zagrešil,« je zapisano v elektronskem sporočilu, ki ga je voditelj naslov tudi Društvu proti mučenju živali Ptuj.

»Ne bom te privezal na kljuko«

Dodal je, da bo Planinšku, če bo le imel priložnost, vse našteto povedal tudi v obraz. »Pa brez skrbi, ne bom te privezal na kljuko mojega terenca in te vlekel po asfaltu, da razumeš. Četudi bi ravno to zaslužil,« je še dodal.

Deli s prijatelji