PLAČE V JAVNEM SEKTORJU

Tajnica fakultete prehitela tri predsednike

Objavljeno 19. avgust 2017 18.45 | Posodobljeno 19. avgust 2017 18.45 | Piše: Ksenija Koren

Predsedniki države, vlade in parlamenta so maja dobili nižje plače od tajnice ljubljanske medicinske fakultete. Med petdesetimi najbolje plačanimi uslužbenci v javnem sektorju je kar 49 zdravnikov.

Na prvih sto mestih zaposlenih z najvišjimi majskimi prejemki v javnem sektorju je kar osemdeset zdravnikov. Foto: Thinkstock

Marca se je Slovenija tresla zaradi zdravnikov. Delno zaradi strahu pred napovedano zdravniško stavko, nič manj pa od ogorčenja, ker je nova predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik zahtevala devet tisočakov bruto plače. Od ministrstva za javno upravo smo pridobili najnovejše podatke o plačah v javnem sektorju, gre za letošnje majske plače. Na prvih sto mestih tistih iz javnega sektorja, ki so maja prejeli najvišja nakazila, je kar osemdeset zdravnikov, šestnajst visokošolskih učiteljev ljubljanske medicinske fakultete in dva strokovna direktorja bolnišnic.
Zdravniški sindikat je začasno, rečeno je bilo za pol leta, v začetku marca po dogovoru z ministrico Milojko Kolar Celarc stavko zamrznil.

Celjan s 14 tisočaki

Pogled na majska nakazila iz proračuna pa kažejo, da je tik pred poletjem najvišjo bruto plačilo prejel zdravnik specialist iz Splošne bolnišnice Celje, kjer so nam pojasnili, da je »14.040 evrov bruto plače za maj 2017 prejel zdravnik specialist, ki je predstojnik bolnišničnega oddelka in je poleg rednega dela vključen v 24-urno zdravstveno oskrbo bolnikov. Njegovo redno delo, za 174 ur, je bilo ovrednoteno z 5499 evri bruto. V tem znesku je obračunana plača za redno delo z naslednjimi stalnimi dodatki: dodatek za delovno dobo, položajni dodatek, dodatek za magisterij. Poleg teh so bili v tem znesku zajeti še dodatek za izmensko delo, dodatek za nočno delo in dodatek za delo za praznik. V tem mesecu je bil izplačan tudi regres za letni dopust. Poleg rednega dela je v maju ta zdravnik specialist opravil tudi nadurno delo v dežurstvu in pripravljenosti na domu.«
Kdo je zdravnik, ki je oddelal vse te ure, niso želeli razkriti, so pa povedali, da »njegovo izplačilo v tem mesecu odstopa od običajnega zaradi izplačila poračuna dodatka za neposredno mentorstvo zdravnikom specializantom za daljše časovno obdobje. Izplačilo je bilo obračunano in izplačano na podlagi vloge z vsemi potrebnimi dokazili o opravljenem mentorstvu.« Njegova plača izstopa tudi v bolnišnici, v kateri je maja direktor Marjan Ferjanc zaslužil trikrat manj od najbolje plačanega podrejenega, in sicer 4463 evrov bruto.
Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar je za maj prejel 5880 evrov bruto plače, plača glavne medicinske sestre Hilde Maze pa je za maj znašala 3666 evrov bruto.

Kje so medicinske sestre?

Po seznamu, ki sicer zajema približno šest tisoč najvišjih bruto izplačil v javnem sektorju za letošnji maj in si ga lahko v celoti ogladate na naši spletni strani, je najbolje plačana medicinska sestra šele na 1568. mestu. Toliko je prejela maja diplomirana medicinska sestra iz UKC Ljubljana, ki dela v kontroliranem območju sevanja. Zanimivo je, da poleg zdravnikov in visokošolskih učiteljev z ljubljanske medicinske fakultete tam odlično zasluži tudi tajnica fakultete. Na spletni strani beremo, da je to Nastja Babšek Omahen, ki je sicer po izobrazbi pravnica. Maja je s 6058 evri bruto zaslužila več od katerega koli od predsednikov.
Predsednika vlade Miro Cerar in republike Borut Pahor sta prejela do evra enako nakazilo, 5938 evrov bruto, in se uvrstila na 767. in 768. mesto. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je prejel 5849 evrov in se uvrstil na 839. mesto. Najbolje plačana v vladi Mira Cerarja je bila maja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman na 985. mestu, ki je prejela 5693 evrvov bruto. Kar je manj od najboljše plačanega poslanca, ki ni predsednik, ta je prejel bruto 5844 evrov.



Prvi pilot šele na 150. mestu

V slovenskem sistemu javnih uslužbencev je veliko donosneje biti zdravnik kot pilot. Med zdravniki z vrha lestvice je en pilot na 150., drugi pa na 295. mestu. Prvi je kot višji častnik in prvi pilot Generalštaba Slovenske vojske maja prejel na račun bruto 7797 evrov, drugi pa 720 evrov manj.




 

Deli s prijatelji